Consiliul Local Oradea a aprobat marţi, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, Planul Urbanistic Zonal pentru centrul construit protejat, care prevede, printre altele, lărgirea frontului străzilor Avram Iancu şi Evreilor Deportaţi prin demolarea unor clădiri.

Inagurare cu scandal

Încă de la deschiderea ședinței, consilierul local Adrian Madar a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind Planul Urbanistic Zonal pentru zona centrală construită protejată a oraşului.

Documentul prevede, printre altele, lărgirea străzilor Avram Iancu şi Evreilor Deportaţi prin demolarea unor case.

"Vă rog să scoateţi acest proiect de pe ordinea de zi", a cerut Madar. Consilierul a arătat că documentul, cu peste 1.000 de pagini, a fost imposibil de consultat într-o singură zi de la postarea pe site.

Acelaşi lucru l-a cerut şi avocatul Crina Nicolaescu Meister în numele Asociaţiei Consiliul Consultativ Cetăţenesc Bihor.

"Vă solicităm scoaterea materialului de pe ordinea de zi şi organizarea unei dezbateri publice în cadrul căreia orădenii afectaţi să îşi poată spune părerea", a cerut Meister.

Avocata a arătat că dezbaterea publică programată pentru martie 2020 a fost amânată şi ulterior anulată de conducerea Primăriei care a invocat restricţiile impuse de pandemia de Covid-19.

Propunerea de amânare a dezbaterii materialului şi de organizare a unei dezbateri publice a fost respinsă de consilierii PNL.

"Unde este graba?"

Cererea orădenilor, de amânare a materialului, a fost susţinută inclusiv de grupul UDMR. "În ultimele şase luni, cu excepţia zilei de ieri (n.r. după conferinţa de presă a primarului Florin Birta), nu am găsit niciun articol în media legat de acest material", a spus consilierul local Szabó József.

Acesta a argumentat arătând că după publicarea materialului pe site abia dacă a apucat să studieze 30% din el.

"Dacă suntem convinşi de calitatea lucrării, că aceasta ar fi excepţională, să aibă şi orădenii o lună la dispoziţie să o consulte", a cerut Szabó.

De aceeaşi părere a fost şi PSD-istul Emilian Pavel. "Un material care putea fi votat peste o lună să îl votaţi acum pe repede înainte. Unde este graba?", a întrebat Pavel.

Social-deocratul a spus că singura parte pozitivă a PUZ-ului este că pune capăt aşteptării riveranilor de pe străzile Avram Iancu şi Evreilor Deportaţi, care au ieșit din circuitul imobiliar după ce Primăria a anunța că unele imobile vor fi demolate.

"Se termină calvarul celor de pe strada Avram Iancu pe care cel puţin pe jumătate de an i-aţi blocat pentru că aţi anunţat că îi veţi demola", a spus Pavel.

Consilierul a făcut trimitere la faptul că, potrivit PUZ-ului, imobilele de la intersecţia străzilor Traian Moşoiu şi Avram Iancu vor intra în reabilitare şi frontul stradal va scăpa de demolare până la intersecţia cu strada Cuza Vodă.

Cu votul exclusiv al PNL...

În replică primarul Florin Birta a afirmat că nu există din partea municipalităţii niciun interes de votare a PUZ-ului pe repede - înainte, dar a pledat în continuare pentru adoptarea lui.

"Nu este nicio grabă cu aprobarea acestui PUZ", a spus Birta care a insistat menţionând că "acesta se pregăteşte de vreo doi ani" şi "au fost şase luni de dezbateri", chiar dacă nu şi o întâlnire directă cu orădenii.

Birta a susţinut că materialul este unul de calitate. "A fost finalizat un contract, a fost dezbătut, are toate avizele şi este supus votului Consiliul Local", a încheiat Birta.

În final, PUZ-ul a fost adoptat cu votul consilierilor PNL, în vreme ce opoziţia PSD – UDMR care a votat "împotrivă".

Liberalii nu s-au lăsat impresionaţi nici măcar de intervenţia unuia dintre locuitorii străzii Evreilor Deportaţi, care, prezent în sală, a cerut Consiliului Local să renunţe la demolarea de case pe această arteră. ”Vreţi să demolaţi zece case degeaba", a afirmat printre altele orădeanul.

Acesta ar fi avut mai multe de spus, dar în final secretarul Consiliului Local, Eugenia Borbei, i-a tăiat microfonul pe motiv că nu s-a înscris la cuvânt, conform regulamentulul, la deschiderea şedinţei.

În final, PUZ-ul centrului construit protejat a fost adoptat cu votul exclusiv al celor 19 reprezentanţi ai PNL aflaţi în sală, în vreme ce opoziţia PSD - UDMR a votat "împotrivă".

Se va lăsa cu proces!

După cum BIHOREANUL a mai scris, potrivit noului PUZ, strada Avram Iancu ar urma să fie lărgită la două benzi pe sens prin demolarea unor case pe tronsonul delimitat de strada Cuza Vodă şi Evreilor Deportaţi.

Tronsonul dinspre Piaţa Unirii va scăpa neatins pentru că acesta cuprinde şi ansamblul arhitectural Casa Turcească, declarat monument istoric.

În schimb, strada Evreilor Deportaţi va fi lărgită de la două la patru benzi pentru a putea servi ulterior ca inel ocolitor al zonei centrale a oraşului.

Locuitorii zonei au criticat în repetate planurile Primăriei de a lărgi cele două artere şi au încercat să scape cu casele nedemolate.

De altfel, în urma şedinţei de Consiliul Local de marţi, aceştia au declarat că vor da Primăria în judecată.

Riveranii vor să conteste legalitatea hotărârii având în vedere că municipalitatea nu a organizat dezbaterea publică a unui astfel de proiect într-o şedinţă cu cetăţenii.