Muncitorii au început miercuri dimineaţă dezafectarea celor cinci chioşcuri din centrul staţiunii Băile Felix.

A început demolarea!

Spaţiile comerciale, cu aspect pestriţ, de improvizaţie, de la sfârşitul anilor ʼ90, sunt îndepărtate de pe amplasament după aproape doi ani de amânări.

"Chioşcurile au fost expropriate, iar proprietarii au avut a dispoziţie mai bine de un an ca să îşi comercializeze marfa din ele. În următoarele trei zile, toate spaţiile comerciale expropriate de Primărie vor fi dezafectate", a declarat pentru BIHOREANUL primarul de Sânmartin, Cristian Laza.

Miercuri dimineaţă, angajaţii societăţii Servicii Publice Agrement şi Salubritate, aparţinând Primăriei Sânmartin, demontau chioşcurile în vederea refolosirii lor.

"Cele două containere suprapuse vor fi ridicate miercuri seară cu macaraua şi duse pe un amplasament al Primăriei. Acestea vor putea fi folosite ca depozit pentru materiale", a explicat primarul.

Pentru desfăşurarea lucrărilor în siguranţă, reprezentanţii administraţiei locale au solicitat serviciile Electrica, pentru deconectarea de la reţea a construcțiilor, şi a poliţiştilor din localitate, pentru supravegherea traficului auto în zonă.

Foto: Paul Lelea

"Moda" chioşcurilor

Demolarea chioşcurilor a stârnit reacţii diferite. Normal, comercianţii şi-ar fi dorit să mai fie toleraţi în zonă. "Ne mai putea lăsa să funcţionăm măcar o lună, ca să mai dăm din marfă!", a fost auzită, reproșând, o proprietară.

Argumentul primarului Laza a fost, în schimb, că administraţia locală a păsuit deja proprietarii chioşcurilor în mod repetat tocmai pentru a putea să îşi lichideze stocurile.

"De doi ani s-a tot amânat demolarea. Acum, asta nu se mai poate. Amplasamentul trebuie eliberat. Trebuie să amenajăm acest spaţiu ca să putem închide până la 1 iulie proiectul european de reabilitare a centrului staţiunii", a spus edilul.

Până şi trecătorii aveau păreri diferite. "Parcă e epidemie. Acum a ajuns şi Băile Felix în demolare. Nu ajunge ce se întâmplă în Oradea", a spus un bărbat miercuri în prima parte a zilei.

De cealaltă parte, un localnic a fost însă mai tranşant. "Clădirile astea s-au ridicat ca-n vestul sălbatic, primul venit - primul servit, în anii ʼ90. Atunci, poate mai arătau cumva, că erau alte exigenţe. Astăzi, improvizaţiile astea cu cabluri pe sus, ca-n Maroc, nu mai sunt ceva potrivit pentru o staţiune", a spus omul.

Proprietarii celor cinci chioşcuri dezafectate au primit alte amplasamente, lângă noua parcare cu 800 de locuri de la intrarea în staţiunea Băile Felix, unde urmează să fie amenajată o zonă comercială.

Aceştia au început deja amenajarea noilor spaţii, care vor avea un aspect unitar, conform reglementărilor de urbanism ale Primăriei Sânmartin.

O piaţetă publică...

Pe amplasamentul celor cinci chioşcuri dezafectate, Primăria Sânmartin va amenaja o piaţetă publică. Delimitată de viitoarea fântână arteziană şi o toaletă publică, aceasta va fi pavată cu andezit, granit şi piatră cubică.

"Odată finalizată piaţeta centrală, va exista un spaţiu deschis pentru promenadă, dar şi un loc unde am putea organiza diferite târguri sau evenimente", a spus primarul Laza.

Pentru a da o nouă faţă amplasamentului, proprietarii magazinelor din vecinătatea acestei zone au fost somaţi să îşi reabiliteze clădirile după un proiect unitar, și acesta aprobat de arhitectul comunei Sânmartin.

Parte din comercianţi şi-au comandat deja noua tâmplărie şi au făcut demersuri pentru obţinerea documentaţiei de autorizare a lucrărilor. Cel mai probabil acestea ar putea fi încheiate luna viitoare.

În paralel, Primăria Sânmartin se pregăteşte să închidă până la sfârşitul acestei luni proiectul european de reabilitare a staţiunii Băile Felix în valoare de 14,4 milioane lei.

Acesta a vizat, printre altele, reabilitarea reţelelor de utilităţi şi a carosabilului pe străzile Victoria şi Primăverii, amenajarea arterei pietonale şi a unei piste pentru biciclişti.

În zona centrală a fost amenajată o toaletă publică şi urmează să fie finalizată, după eliberarea amplasamentului de chioşcurile dezafectate, o fântână arteziană.

Foto/Video: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!