Primăria Oradea a anunțat miercuri că au început lucrările pentru amenajarea piațetei Independenței din centrul urbei, proiect ce presupune, printre altele, ridicarea unei clădiri care să devină spațiu pentru expoziții, precum și reabilitarea statuii lui Mihai Eminescu.
Investiția vizează zona publică de deasupra parcării din strada Independenței, pe amplasamentul delimitat de strada Independenței, malul Crișului Repede, Sinagoga Sion și Podul Sfântul Ladislau.
Cu expoziții
Reprezentanții municipalității amintesc că proiectul conform căruia va fi amenajată zona - elaborat de SC Muun Concept A.B. SRL și de arhitectul Pafka Ernest - a fost selectat chiar de orădeni.
„În urma votului public, a fost ales un proiect constând într-un spaţiu expoziţional realizat deasupra corpului de clădire C1, constituit dintr-o cupolă de sticlă transparentă montată pe o structură metalică retrasă din planul construcției existente, decorată în stil Art Nouveau, cu elemente florale, dar și cu elemente geometrice de tip Secession”, se arată în comunicatul Primăriei.
Statuia lui Eminescu, reabilitată
Proiectul va fi pus în practică de SC Construcții Bihor SA, care a câștigat lucrarea în urma unei licitații. Valoarea investiției este de 18,6 milioane lei fără TVA, iar lucrările ar trebui să fie gata în 12 luni.
Conform municipalității, vor fi amenajate platformele pietonale, zona verde din perimetrul menționat, iar întreaga piațetă va fi dotată și cu mobilier urban. Totodată, va fi reabilitată statuia lui Mihai Eminescu, care va fi dezvelită pe 15 ianuarie 2023, când se vor împlini 173 de ani de la nașterea poetului.
Perete de apă
În această zonă vor fi construite în total trei corpuri de clădire. Cea principală, care ar urma să găzduiească expoziții de artă, va avea parter și un etaj, iar o parte dintre pereți vor fi montați din sticlă. „Totodată, se vor construi trepte exterioare ce vor conduce la etajul nou realizat, jardiniere deasupra parterului corpului C, trepte de apă tip cascadă pentru crearea unui perete de apă curgătoare, o fântână arteziană perimetral construcției principale C1, precum și fațade duble pe structură metalică în stil secession și fâșii de metal cu bandă LED în spatele lor pe corpurile C1 și C2”, se precizează în comunicat.
O a treia clădire, fără etaj, va găzdui un spațiu comercial, din structură ușoară, cu pereți de tip cortină care se vor putea deschide pe timpul verii.
Cu trepte spre Criș
Spre malul Crişului Repede se vor amenaja mai multe trepte care vor ajunge până la râu.
În ce privește zona de pământ neamenajată, de la parcare până la Podul Sf. Ladislau, se vor realiza alei pietonale cu mobilier urban, zone verzi cu jardiniere, plantări de copaci și arbuști, se mai arată în informarea Primăriei Oradea.