2000. Sediu pentru Muzică

Partea dinspre malul Crişului Repede a străzii Independenţei era ocupată, mai demult, de un şir de clădiri construite între sinagoga neologă şi pod. Treptat, ele au fost demolate, pentru a se face loc podului, apoi din cauza bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar în final din dorinţa autorităţilor comuniste de-a sistematiza zona.

O ultimă clădire, cu parter şi etaj, a rămas până în anul 2000. Se afla la numărul 20, lângă sinagogă, foarte vizibilă, astfel că în primăvara anului 1995, pe calcan a fost desenată o reclamă imensă pentru Coca Cola. Imobilul era, însă, în stare avansată de degradare, avea ferestrele sparte şi era locuit clandestin. Presa nota că era foarte greu să circuli pe lângă acesta fără să ai "nasul în batistă". La finalul anilor ’90 s-a pus problema desfiinţării construcţiei, iar lucrările s-au desfăşurat în vara anului 2000.

Atunci, acolo locuiau 15 familii de romi, cu 50 de persoane. Demolarea a început cu partea dinspre Criş şi s-a încheiat cu latura către stradă. Terenul de sub imobil era proprietatea Universităţii din Oradea, care intenţiona să ridice în loc un sediu nou al Facultăţii de Muzică.

2022. Va fi piaţă publică

După demolarea clădirii, pe teren nu s-a mai construit niciodată. O perioadă a fost un spaţiu verde, un zid din cărămidă delimitându-l de sinagogă. Parcarea de suprafaţă, amenajată către statuia lui Mihai Eminescu la începutul anilor 1990, a fost apoi extinsă până aici. Mai târziu, în februarie 2015, au început excavările pentru parcarea subterană pe trei niveluri, care a fost dată în folosinţă abia în iunie 2020, timp în care s-a pregătit un concurs internaţional pentru amenajarea, pe suprafaţa rămasă liberă de deasupra, a unei piaţete publice.

Piața Independenței din Oradea

Proiectul a fost selectat în iulie 2020, dar în noiembrie, în acelaşi an, s-a renunţat la varianta câştigătoare în favoarea uneia ce cuprinde atât spaţiu pietonal, cât şi o galerie de artă. Proiectarea şi execuţia lucrărilor a fost scoasă la licitaţie în martie 2022. Valoarea investiţiei este de 18,8 milioane lei, constructorul fiind desemnat în august.

Spaţiul este de aşteptat să conţină mobilier urban cu bănci din granit, jardiniere, spaţii verzi cu arbori, iar stâlpii de iluminat ar fi prevăzuţi cu panouri fotovoltaice. Din piaţetă se va putea coborî pe malul Crişului pe trepte largi, iar statuia lui Mihai Eminescu ar urma să fie mutată mai aproape de cursul apei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!