Viitoarea piațetă publică din strada Independenței va fi amenajată de asocierea firmelor Construcții Bihor și Muun Concept pentru suma 18,8 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, cei doi asociați vor avea ca subcontractant firma Gavella, iar termenul de predare a lucrărilor va fi de un an.

„Elementul principal al amenajării îl reprezintă corpul de clădire care va găzdui galeria de artă și un spațiu expozițional ce va putea fi folosit de artiștii plastici. Acesta are regim de înălțime P+etaj, prevăzut cu pereți cu gradene de apă și oglindă de apă perimetral. Mobilierul urban va fi reprezentat prin bănci de granit cu jardiniere și stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice”, se menționează în comunicatul municipalității.

Proiectul, care vizează spațiul delimitat de strada Independenței, malul Crișului Repede, Sinagoga Zion și Podul Sfântul Ladislau, mai implică amenajarea unei coborâri cu trepte pe malul râului, mutarea statuii lui Mihai Eminescu mai aproape de cursul apei și amenajarea unei cafenele.

După cum BIHOREANUL a mai scris, amenajarea Pieței Independenței în urma construirii parcării subterane s-a lăsat cu scandal.

După reacția negativă a orădenilor care au comparat cu o pădure de țepi proiectul arhitectului Dragoș Dragnea, desemnat câștigător de către juriul internațional, primarul Florin Birta a organizat un sondaj de opinie online.

În urma consultării publice, Primăria a ales să implementeze un proiect care propune amenajarea unei galerii de artă cu pereți din sticlă, realizat de firma Muun Concept care a și câștigat săptămâna aceasta alături de Construcții Bihor licitația pentru proiectarea și execuția lucrării.

Clădirea care va deveni galerie de artă a fost contestată de reprezentanții Uniunii Artiștilor Plastici - filiala Oradea, întrucât va avea pereți din sticlă, nepotriviți pentru a adăposti lucrări de artă, susțin aceștia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!