Constructorii au finalizat relocarea reţelelor de apă, canalizare şi termoficare din calea viitorului pasaj subteran de lângă Piaţa Cetate din Oradea şi au început lucrările efective de amenajare a acestuia.

Viceprimarul Marcel Dragoş a declarat pentru BIHOREANUL că lucrările la rampa dinspre Bulevardul Dimitrie Cantemir a viitorului pasaj au început cu consolidarea viitorului mal de pământ de pe cele două laturi ale tunelului.

"Acum bat palplanşele din tablă groasă vălurită (n.r. elemente de construcţie folosite la executarea unor pereţi care susţin săpăturile sau sprijină malurile înalte) care vor asigura accesul în condiţii de siguranţă la construcţie. Ulterior, după realizarea pereţilor, acestea vor fi îndepărtate", a declarat Marcel Dragoş.

Potrivit viceprimarului, în cursul zilei de joi constructorii au început săpătura pentru primul pilot forat dintre cei 86 care vor forma structura de rezistenţă a pereţilor viitorului tunel.

"În prezent se face săpătura pentru primul pilot forat. În săpătură se va monta armătura şi se va turna beton. Cei 86 de piloţi foraţi vor constitui zidul de sprijin. Deasupra piloţilor se va lega, într-o fază ulterioară, armătura şi se va turna planşeul viitorului pasaj", a explicat viceprimarul.

Potrivit estimărilor constructorilor, toți cei 86 de piloţi foraţi vor fi amplasaţi înainte de sfârşitul anului, în condiţiile în care ritmul de lucru este undeva la patru piloţi foraţi pe zi.

Amenajarea pasajului din zona Pieţei Cetate face parte din cea de-a doua etapă a proiectului privind coridorul de mobilitate Nufărul-Cantemir.

Lucrările vizează amenajarea în zona pieţei Cetate din Oradea a două giraţii traversate în subteran de un pasaj cu patru benzi (două pe fiecare sens de mers), care vor asigura inclusiv benzi dedicate autobuzelor care circulă pe relaţia Bulevardul Cantemir - Centrul Civic.

Lungimea zonei acoperite a pasajului va fi de 29 metri.

Lucrările, cu termen de finalizare de 15 luni, au fost adjudecate în vară de o asociere de firme reprezentate de Freyrom, constructorul podului Centenarului, pentru circa 27 milioane lei fără TVA.