PSD Bihor a cerut joi în scris Instituţiei Prefectului şi Avocatului Poporului să atace în contencios Hotărârea Consiliului Local Oradea 896 din 2020 ca fiind "nelegală şi neconstituţională".

Deși au reprezentanți în Consiliul Local Oradea, social-democrații au ieșit la atac la aproape doi ani de la intrarea în vigoare a HCL-ului, prin fostul polițist Florian Sîrca, ales de curând vicepreședinte al PSD Bihor.

"Cu largul concurs al prefectului..."

Sîrca a susținut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că HCL 896 a reîncadrat "abuziv şi nelegal" toate terenurile situate în categoria A şi B pe care sunt edificate imobile în categoria curţi - construcţii, chiar dacă acestea sunt preponderent grădini şi livezi.

"Am parcurs toată legislaţia în materie de impozite şi taxe: Constituţia Românei, Codul Fiscal, Legea Cadastrului şi Legea Construcţiilor 50 din 1991. Această legislaţie spune foarte clar că schimbarea destinaţiei unui teren se face: 1. în momentul în care capul gospodăriei depune la Registrul Agricol o cerere pentru schimbarea destinaţiei terenului şi 2. ca efect al autorizaţiei de construire, cu amendamentul că se referă doar la suprafaţa ocupată de construcţie", a declarat Sîrca (foto stânga).

Potrivit PSD-istului, această Hotărâre de Consiliu Local "nelegală şi neconstituţională" a făcut ca impozitele a peste 5.000 de contribuabili care locuiesc pe dealurile Oradiei, în zone cu grădini şi livezi, să crească începând din ianuarie 2021 şi de patru ori.

Vicepreşedintele PSD Bihor a acuzat municipalitatea orădeană că a supraimpozitat orădenii "abuziv, cu nerespectarea Constituţiei şi a legislaţiei derivate, cu largul concurs al prefectului (n.r. Dumitru Ţiplea), care a avizat o Hotărâre de Consiliu Local nelegală şi neconstituţională".

Pentru a se face mai uşor înţeles, el a făcut o analogie cu impozitele aferente autovehiculelor, în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului. "Cum ar fi ca, din 1 ianuarie 2023, toate autovehiculele Dacia Logan (n.r. de 1.400 centimetri cubi) să fie încadrate la 3.000 centimetri cubi?", a întrebat retoric social-democratul.

"De patru ori mai mult!"

Între altele, în susţinerea demersului său, Florian Sîrca a exemplificat cu cazul orădeanului Leontin Cristea (foto dreapta), și el fost polițist, coproprietar al unui teren de 5.400 metri pătraţi, din care 1.280 metri pătraţi în categoria curţi - construcţii aferente casei ridicate în 1956 şi 4.430 metri pătraţi teren arabil intravilan (2.500 metri pătraţi livadă şi 640 metri pătraţi teren arabil).

"Până în 2020 plăteam un impozit de 640 lei. După intrarea în vigoare a HCL-ului, în 2021, mi-a venit atât mie, cât şi fratelui meu, care este coproprietar, un impozit de 2.160 lei pentru fiecare (de aproape 4 ori mai mult - n.r.)", a povestit Cristea.

Orădeanul s-a plâns că situaţia este cu atât mai revoltătoare cu cât este vorba de un teren în pantă (foto jos) pe care, spune el, nu se poate construi.

Petiţii fără efect

În ciuda acestui fapt, odată înregistrat de Primărie la o categorie de impozitare superioară, terenul nu a mai fost niciodată reîncadrat la categoria agricolă.

"Am făcut două petiţii. La prima, Primăria mi-a răspuns că nu am depus cererea până în termenul de 30 aprilie 2021 (n.r. stabilit prin HCL ca termen limită) şi că sunt bun de plată. La a doua petiţie făcută mi-au comunicat următorul aspect: să mai cheltui nişte bani atât pentru un expert topograf, cât şi la Cadastru ca să parcelez acest teren, suprafaţa construibilă să aibă un număr cadastral, iar suprafaţa de livadă alt număr cadastral", a declarat Cristea.

"Nu avem ce face..."

Orădeanul a refuzat să angajeze o astfel de lucrare care l-ar fi costat peste 4.000 lei şi s-a alăturat demersului PSD Bihor, partid care a cerut Instituţiei Prefectului şi Avocatului Poporului revocarea parţială a HCL 896 din 2020.

Acesta este cu atât mai revoltat cu cât, potrivit propriei declaraţii, inclusiv angajaţii Primăriei au recunoscut că are dreptate.

"La a doua petiţie am fost chemat la Registrul Agricol. Funcţionarii de acolo au recunoscut că suprafaţa este ca în CF, ştiau că livada are aceeaşi suprafaţă, că au trimis drona să verifice, dar mi-au spus că «există o Hotărâre de Consiliu Local, nu avem ce face»", a povestit Cristea.

Florian Sîrca şi Leontin Cristea au făcut apel la orădenii care se află într-o situaţie similară şi au fost supraimpozitaţi abuziv de municipalitate să se ralieze demersului lor pentru ca acesta să aibă mai multă greutate în faţa instituţiilor Prefectului şi Avocatului Poporului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!