Proaspăt înscris în PSD Bihor, fostul şef al Poliţiei Economice, Florian Sîrca, a acuzat luni municipalitatea orădeană că, prin lipsă de transparenţă, acţionează în detrimentul contribuabililor.

Înşelaţi cu concursul Primăriei!

Sîrca şi-a lansat acuzaţiile în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul partidului, însoţit de consilierul local Adrian Madar.

Sîrca a spus că Regulamentul Local de Urbanism instituit prin Hotărârea de Consiliu Local 260 din 2021 prevede posibilitatea transformării destinaţiei terenurilor de pe dealurile oraşului din livezi şi vii în terenuri construibile. Adoptat fără să i se facă mare publicitate, el a lăsat proprietarii acestor amplasamente la mâna geambaşilor de terenuri.

„Cei care au ştiu de această modificare şi au ştiut să o interpreteze au căutat persoanele care au livezi şi vii şi au început să le facă oferte de cumpărare, fiind în cunoştinţă că se poate construi pe acele amplasamente şi preţul lor poate fi şi de 10 - 15 ori mai mare", a acuzat PSD-istul.

Chestionat pe această temă, Sîrca a declarat pentru BIHOREANUL că a aflat de situaţii concrete în care orădenii au fost înşelaţi. "Pentru că nu ştiau că pot construi pe acel amplasament, proprietarii au acceptat să vândă la preţul de livadă, deşi ar fi putut primi mult mai mult pe teren", a arătat el.

70 de case abandonate

PSD-istul a mai dat un exemplu de "desconsiderare a orădenilor". "Odată cu intrarea a PUG-ului în vigoare, peste 70 case din zona Podgoria au fost lăsate în extravilan. Situaţia nici până astăzi nu a fost modificată, deşi unii proprietari au câştigat în instanţă", a acuzat PSD-istul.

Sîrca a spus că orădenii cu case în extravilan sunt abandonaţi de municipalitate de două ori. "Pe lângă că Primăria Oradea nu are planuri de dezvoltare a infrastructurii pentru aceste case, proprietarii nici nu pot depune documentaţia pentru proiecte de energie verde (n.r. ca să îşi încălzească locuinţa cu panouri solare sau alte soluţii ecologice) tocmai pentru că au casele în extravilan", a arătat pesedistul.

"Vânaţi, tracasaţi şi determinaţi"

În plus, el a cerut rediscutarea PUZ-ului orădean din zona construită şi protejată (PUZ CP). "Acest plan nu trebuie să intre în vigoare, el trebuie reanalizat şi ar trebui să fie identificate nevoile pe care le are oraşul raportat la centru şi conectivitatea cu restul oraşului", a susținut Sîrca.

Pesedistul a mai afirmat că politica Primăriei de densificare a zonei centrale prin încurajarea înălţării clădirilor face ca proprietarii imobilelor pe un singur nivel să fie "vânaţi, tracasaţi şi determinaţi" să le vândă.

Potrivit acestuia, municipalitatea contribuie la rândul ei la această situaţie, punând presiune pe proprietarii clădirilor mici. "Eu sunt de acord cu PUZ CP care vrea să alinieze clădirile la înălţime, dar nu sunt de acord cu vânarea persoanelor care nu pot să îşi reabiliteze într-un timp relativ scurt clădirea", a spus social-democratul.

Mai mult, proprietarii acestor imobile nici nu sunt consultaţi atunci când în vecinătate se ridică o clădire cu mai multe etaje şi ajung să fie puşi în faţa faptului împlinit.

Din acest motiv, Florian Sîrca şi-a înfiinţat propriul site, pe care a urcat toate Autorizaţiile de Construire, Certificatele de Urbanism şi avizele CMUAT postate pe portalul Primăriei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!