Partida Romilor "Pro Europa" organizează un mare concert intitulat "Romi pentru România", vineri, 19 iulie, în Cetate. Vor fi prezenţi unii dintre cei mai celebri manelişti din România, precum Florin Salam şi Tzanca Uraganu, alături de alţi artişti din ţară. Vor fi standuri de alimentaţie publică de unde nu vor lipsi unele preparate tradiţionale: mâncarea la ceaun şi la proţap.

Este prima manifestare de amploare în fortăreaţă a acestei importante minorităţi din Bihor. Dacă avem evenimente care se adresează tuturor orădenilor, avem şi manifestări de nişă, cu caracter etnic, dar până acum doar maghiarii, slovacii şi evreii au avut parte de ele.

E normal să dăm posibilitatea romilor de a-şi arăta tradiţiile, de a încerca să iasă din segregarea care le e impusă de sute de ani.

Atunci când zeci de mii de romi au părăsit România, o parte cu metehnele lor, autorităţile au crezut că au „rezolvat” problemele acestei minorităţi. Am plătit scump această idee, pentru că dacă se întâmplă vreo nenorocire comisă de ei în afară, nimeni nu va zice că e vina romilor, ci a românilor. Ceea ce e foarte adevărat, pentru că ei în primul rând sunt cetăţeni români.

Deja sunt voci care consideră că e un sacrilegiu ca în preajma statuii lui Ladislau să se desfăşoare astfel de evenimente. Ca să fac o glumă: câtă vreme statuia rămâne la locul ei, netopită, nu văd care e problema.

Ar fi o mare greşeală să refuzăm romilor, care sunt a treia minoritate din oraş, să benchetuiască în Cetate şi oriunde în Oradea. Dacă nu o facem dintr-un sentiment de solidaritate umană, pentru că şi ei sunt copiii acestui oraş, măcar dintr-un calcul pe termen lung. La cum merg lucrurile, peste o jumătate de secol ei vor fi majoritari şi nici nouă nu ne-ar conveni să fim discriminaţi.

În ce priveşte veşnica problemă a manelelor, noi ca români, cum stăm veşnici cu ochii lipiţi la TV pe Arte şi Mezzo, trebuie să recunoaştem că avem momente, mai ales la nunţi, unde cel mai mult dansăm pe melodiilor marilor manelişti.

Sunt curios dacă Florin Salam va avea curajul ca, în deschiderea recitalului său, să-l cheme la rampă pe solistul vocal de la Coldplay, în ciuda riscului de a fi huiduit pe motiv că lumea a venit să asculte manele şi nu rahaturi de muzică rock.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!