Conducerea AUR Bihor, despre care suporterii de pe meleagurile noastre probabil nu au habar din cine e formată (are drept "coordonatoare" o tânără de 30 de ani, salariată a partidului, anterior "consultant în vânzări", şi un "vicepreşedinte pe organizare" în persoana unui fost preşedinte ALDE Bihor), a invitat sâmbătă susţinătorii (şi presa) la o conferinţă intitulată "Economia de AUR a României", susţinută de un vicepreşedinte al partidului în prezenţa cunoscutului său lider, George Simion.

Putea fi un "eveniment". În fond, AUR e un partid de succes, intrat în Parlament cu 9% în 2020 dar ajuns la 19,1% în sondaje, şi promitea ceva rar: expunerea unei viziuni economice. N-a fost, însă, căci doar discursul de încheiere al lui George Simion l-a salvat de la rapida uitare din partea celor cam 120 de ascultători. Fără el, oamenii ar fi plecat la fel de dezamăgiţi ca acum un deceniu dacă PPDD le-ar fi promis o întâlnire cu un Dan-Diaconescu-în-Direct mut.

Aşa-zisa conferinţă economică, susţinută de un vicepreşedinte de meserie inginer constructor, n-a oferit decât o alternanţă de constatări la îndemâna oricui, cu directive la fel de previzibile. Din zicerile conferenţiarului: "România este în faliment", "trebuie să reducem aparatul de stat", "să renunţăm la comunele mici", "să nu se mai pună directori politic", "munca este supraimpozitată", "trebuie să producem din nou", "economie reală se poate face doar dacă vom construi autostrăzi", "trebuie să debirocratizăm şi să digitalizăm instituţiile"... Chestiuni de un bun-simţ banal, aproape neverosimile din partea unui AUR-ist, pentru că altul e "brand"-ul partidului, care ar fi sunat absolut la fel spuse, de pildă, de USR.

În schimb, George Simion n-a ratat nimic din scandalurile la modă, de la cel al caselor self-scan de la Auchan ("au luat o măsură batjocoritoare faţă de români") ori defrişări ("nu se mai poate exploata buştean şi să importăm mobilă făcută cu lemn românesc") până la conturarea viitoarei guvernări AUR pure ca soarele sfânt de pe cer ("să nu îmi spuneţi, când vom conduce România, că aveţi o fată pe care să-o punem la Ape, Transgaz sau la Vămi!").

După o astfel de trecere prin Bihor, problema AUR e, totuşi, una de eficienţă electorală. Desfăşurat în sala de conferinţe a unui hotel, "evenimentul" n-a avut nimic din efervescenţa cu care Simion şi ai lui şi-au obişnuit suporterii, şi nici nu putea avea, de unde deduc că îl strâng pereţii. George Simion e un fenomen doar în spaţii deschise, în pieţe, pe stradă, în aula largă a Parlamentului. Cu cât vezi şi asculţi un Simion la decibeli puţini, cu atât i se estompează aura.

De aceea, cred eu, neutralizarea potenţialului său nociv, cum îşi doresc adversarii politici, dar şi unii jurnalişti, nu este izolarea, ci dimpotrivă: aducerea în situaţii în care tonul e normal, nu astupă cuvintele şi, eventual, ideile din spatele acestora, dacă şi câte există. La fel cum, dacă alţi politicieni îşi doresc "popularitatea" lui, n-au decât să iasă şi ei în pieţe, pe stradă, unde sunt oamenii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!