Bărbatul care, în vară, a provocat un scandal într-un cartier Prima din Oradea şi l-a atacat pe cumnatul fostei iubite, tăindu-l cu maceta, a fost condamnat cu suspendare la Judecătoria Oradea. Orădeanul, care se afla în arest preventiv, a fost eliberat.

Radu Valentin Carţiş, 33 de ani, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea după un scandal pe care l-a provocat în după-amiaza zilei de 4 iulie, în cartierul Prima de pe strada Oneştilor, unde locuia fosta lui iubită.

Femeia îl reclamase pentru hărţuire şi obţinuse un ordin de protecţie pentru a-l ţine la distanţă, însă Carţiş a încălcat interdicţia. A căutat-o în faţa blocului şi a început să strige, iar când cumnatul femeii a intervenit, cerându-i să plece, a reacţionat violent, lovindu-l cu o macetă, în zona antebrațului, de faţă cu locatarii din bloc, adulţi şi copii. În urma agresiunii, victima a ajuns la Unitatea de primiri Urgenţe din Spitalul Judeţean, din fericire cu răni uşoare.

În zonă au ajuns în scurt timp mai multe echipaje ale Biroului Poliției de Proximitate, care l-au reţinut pe scandalagiu pentru 24 ore, iar o zi mai târziu, Judecătoria Oradea a dispus să fie arestat preventiv pentru 30 zile, măsură care a fost schimbată, însă, pe 9 iulie, la Tribunalul Bihor, cu controlul judiciar pe 60 zile.

Două săptămâni mai târziu, Carţiş a şi fost trimis în judecată, pentru încălcarea ordinului de protecție, lovirea sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice, iar în prima fază, judecătorii au decis să rămână în libertate. Numai că bărbatul a ignorat obligaţia de a se prezenta în faţa instanţei ori a consilierilor de probaţiune, motiv pentru care, pe 8 august, a fost trimis în spatele gratiilor.

De această dată, măsura a rămas în vigoare până vineri, 4 octombrie, când instanţa a pronunţat verdictul, condamnându-l pe orădean la 1 an şi 5 luni de închisoare, a cărei aplicare a fost suspendată pe un termen de supraveghere de 2 ani, plus 80 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul Mănăstirii Sfintei Cruci Oradea sau Primăria Oradea.

Odată cu pedeapsa blândă, Carţiş a mai primit o veste bună, căci instanţa a constatat încetată măsura arestării preventive luată faţă de el şi a dispus să fie pus în libertate "de îndată". Totodată, cum nici fosta concubină şi nici cumnatul acesteia nu au cerut despăgubiri, el a fost obligat să plătească doar cheltuielile judiciare în sumă de 2.000 lei.

Hotărârea judecătorească mai poate fi atacată, cu apel, atât de procurori, cât şi de Carţiş, caz în care procesul se va relua la Curtea de Apel Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!