Deşi este ştiut faptul că în pubela verde se colectează fracţia de ambalaje din sticlă, este important să respectaţi şi tipurile de deşeuri care pot ajunge în această pubelă.

Categoriile mari sunt sticle de bere, sticle de lapte, sticle de băuturi carbogazoase, borcane fără capac sau sticle de ulei. Există deşeuri din sticlă care însă nu pot fi aruncate aici şi pe acestea le vom detalia în acest articol.

Cum colectăm separat sticla

Rata de colectare separată a sticlei în ţara noastră este de 50%, mult sub media europeană, care ajunge la 74% (potrivit datelor statistice pentru anul 2015). După utilizare, sticlele şi borcanele se spală, iar eticheta poate să nu fie îndepărtată. Capacele de metal trebuie însă aşezate în pubela galbenă, în care se colectează plastic/metal.

Sticlele, borcanele şi recipientele în care au fost medicamente sau substanţe periculoase (substanţe biocide, vopseluri etc.) nu se vor colecta împreună cu sticlele şi borcanele în care au fost ambalate produse alimentare sau corespunzătoare uzului uman. Acestea vor fi colectate împreună cu alte deşeuri care conţin substanţe periculoase şi predate unui colector autorizat.

Se va face tot posibilul pentru a preveni spargerea sticlei, pentru că este periculoasă pentru cel care o manevrează. Dacă, totuşi, sticla se sparge, se va înfăşura într-un material înainte de a fi aruncată, astfel încât lucrătorii AVE BIHOR să nu se rănească manipulând-o.

Ce NU putem arunca în pubela verde

În gospodării regăsim şi alte produse din sticlă care nu pot fi aşezate în pubela verde cum ar fi: geamuri sparte, becuri, recipiente în care au fost medicamente, recipiente în care au fost soluţii chimice. Acestea trebuie să ajungă în pubela de deşeuri reziduale.

Alte deşeuri care nu pot fi reciclate sunt: porţelan, cristal, ceramică, pahare de băut şi farfurii, farfuriile-suport de la cuptoarele cu microunde, oglinzi, geamuri, chiuvete din ceramică.

AVE Bihor, garanţia unui mediu curat

Colectarea sticlei se face în fiecare zonă pe baza calendarului de ridicare pe care îl puteţi găsi la casieriile AVE BIHOR, pe site-ul oficial www.ave-bihor.ro sau pe pagina noastră de Facebook, secţiunea Calendare.

Menţinerea unui mediu curat este posibilă datorită implicării dumneavoastră în colectarea separată, deoarece "Schimbarea începe cu noi".

Mulţumim pentru contribuţia dumneavoastră la un mediu mai curat şi sustenabil!

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!