O echipă de specialiști în colectare separată a AVE Bihor a fost prezentă în urmă cu două săptămâni în Reghin, pentru o serie de lecții deschise pe teme eco în școlile și grădinițele din localitate. Au fost cinci zile de experiențe minunate, în care ne-am făcut prieteni și am sădit în sufletele și mințile copiilor importanța colectării separate pentru un viitor ecologic și sustenabil, așa cum ni-l dorim cu toții.

Modelul din Bihor, exportat în Reghin 

Așa cum anunțam deja într-un articol anterior, AVE Bihor a preluat activitatea de salubrizare a orașului Reghin din județul Mureș, urmând exemplul de bune practici din Bihor, unde gestionăm deșeurile produse de aproape 200.000 de locuitori. Cum însă orice început are dificultățile sale și pentru că locuitorii din Reghin se lovesc pentru prima dată de colectarea separată în 4 sau 5 fracții, activitățile de conștientizare sunt vitale pentru reușita proiectului.

Activități de conștientizare în școli și grădinițe

Echipa AVE Bihor a plecat de la sediul ECO Bihor într-o furgonetă în care am înghesuit sute de recipiente bio de 10 l pentru stația din Reghin. Prima zi de conștientizare ne-a adus la o școală de dans sportiv, unde am fost întâmpinați cu multă căldură. Am fost impresionați să vedem nivelul de implicare a profesorilor, dar și seriozitatea și disciplina din rândul elevilor!

Aceeași atmosferă am găsit-o în multe dintre școlile și grădinițele vizitate în cele cinci zile, ceea ce ne-a ridicat moralul și ne-a dat încredere că proiectul nostru va reuși și în Reghin!

După orele petrecute în școală, am trecut la verificarea incintelor pentru depozitarea deșeurilor din curțile blocurilor, am interacționat cu locatarii și am verificat, uneori, felul în care aceștia separă deșeurile. Mulți erau responsabili și corecți în acest demers, în special persoanele în vârstă, dar au fost și situații în care clienții au avut nevoie de puțină îndrumare din partea noastră. Mai e de lucru, dar pentru asta suntem aici!

Ne-am întors acasă după o săptămână plină de peripeții, experiențe frumoase și multe prietenii legate. Și cu convingerea că schimbarea începe cu noi... în Bihor și la Reghin!

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!