Activitatea noastră de zi cu zi poate avea un impact direct asupra mediului și asupra celor din jurul nostru. Selectarea deșeurilor bio este o activitate utilă, pentru că obținem compost, iar acesta este apoi folosit în grădinile noastre.

10 tone de astfel de pământ fertil a ajuns joi la liceul agricol Valea lui Mihai, pentru a fi folosit la activitățile de plantare ale elevilor școlii. Dacă vă întrebați cumva „chiar merită să selectăm deșeurile?”, răspunsul este DA!

Vizită la stația de compostare din Valea lui Mihai

Viceprimarul orașului Valea lui Mihai a fost prezent joi în incinta stației de compostare AVE Bihor de la marginea localității, pentru a se informa cum decurge această activitate. Efortul localnicilor de a separa deșeurile bio este dublat aici de un proces de transformare a materiei vegetale în fertilizant, care poate dura câteva săptămâni sau luni bune.

„Colectarea separată în 5 fracții este o obligație asumată de România prin tratatele europene. Apreciem efortul locuitorilor orașului nostru de a selecta deșeurile și iată că vedem și care sunt beneficiile imediate ale acestui lucru: compostul care se produce aici va fi folosit la lucrările noastre de spații verzi, iar 10 tone vor ajunge la liceul agricol din localitate”, a spus viceprimarul Karsai Attila (foto jos).

Elevii liceului agricol, prima recoltă de măceșe

Cele 10 tone de compost au fost aduse cu un utilaj AVE Bihor în preajma zonei cultivate de elevii liceului din Valea lui Mihai. Pământul deosebit de fertil, obținut prin compostare naturală, va fi folosit la campania de plantări din această toamnă, pentru că elevii sunt implicați în diferite activități specifice.

Zilele trecute, din plantația de măceșe a fost culeasă prima recoltă, cu care au fost produse sute de borcane de gem de cea mai bună calitate. Anul viitor, gustul gemului va fi și mai aromat, datorită compostului cu care elevii vor fertiliza aceste culturi.

AVE Bihor, pionierul selectării deșeurilor în 5 fracții

Reciclarea acestor tipuri de deșeuri ne diferențiază de celelalte companii, deoarece suntem ambasadorii acestui proces în județul Bihor. Mulțumim populației și tuturor celor care se implică în acest proces de colectare separată a deșeurilor în cele 5 fracții. Aportul fiecăruia demonstrează că se poate și în România!

Reciclarea deșeurilor biodegradabile este ceva obligatoriu, deoarece prin acest procedeu se deviază de la depozitare o cantitate semnificativă de deșeuri, care se pot composta și transforma în materie primă. Reducem efectul de seră și producem energie electrică sau termică din biogaz, deoarece „Schimbarea începe cu noi!”.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!