AVE Bihor a participat recent la conferința și workshopul „Bune practici de bioeconomie circulară, aplicate în vestul României, pentru un viitor sustenabil”, organizat prin programul Horizon al European Research Executive Agency, prin parteneriat cu Universitatea din Timișoara, Institutul de Biotehnologie.

În Regiunea de vest a României se pune accent pe creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește protecția mediului, dată fiind existența unor zone afectate de poluare, zone cu industrie chimică, metalurgică, termocentrale și exploatări miniere închise. În acest sens, am pus accent pe efectele pozitive ale inovației bioeconomiei circulare, care poate duce la însănătoșirea zonelor poluate.

Aplicarea de compost, de digestat sau de gunoi de grajd reduce concentrațiile de metale grele în plantele cultivate pe soluri poluate, putând astfel să producem hrană sănătoasă chiar și pe soluri poluate.

Randamentul folosirii deșeurilor biodegradabile în instalația de biogaz este superior dejecțiilor animaliere. O tonă de deșeuri produce 132 kwh/tonă, în timp ce dejecțiile au un randament de 100 kwh/tonă. În lumina acestor informații, contaminarea deșeurilor devine o problemă care necesită rezolvare. Cheltuielile cu gestionarea deșeurilor în halda de gunoi sunt mai mici, deoarece nu se plătește taxa de economie circulară, iar astfel se economisesc sume la bugetul local.

„În județul Bihor am implementat un sistem de pre-colectare de la sursă, din poartă-n poartă. S-au utilizat pubele de mici dimensiuni pentru fracția biodegradabilă din bucătării (23l) și rezidual (40l), astfel încât utilizatorii finali sunt constrânși să utilizeze recipientele, sacii, pubelele pentru colectarea deșeurilor de ambalaje (sticlă, plastic/metal, hârtie/carton). Prin această metodă se asigură o cantitate mare și de calitate superioară a deșeurilor de ambalaje, odată separate de deșeuri umede, biodegradabile sau reziduale. Rata de reciclare a materialelor plastice și metal este în creștere, deșeurile biodegradabile colectate separat au o calitate superioară datorită introducerii și menținerii verificărilor calității deșeurilor pentru diferitele fracții. Măsura nu e neapărat populară în rândul utilizatorilor finali, însă noi considerăm că reprezentăm acea minoritate a operatorilor de salubritate din Europa de est, care prin fapte realizăm schimbarea”, a declarat Pasztai Zoltan, director ECO Bihor și manager AVE Bihor.

Curent din deșeuri

În stația de biogaz din Săcueni urmează să fie procesată anual o cantitate de 45.500 tone de materie primă, din care aproximativ 21% deșeuri municipale biodegradabile, 23% deșeuri din agricultură și 56% deșeuri biodegradabile din procese de producție. Materia primă se transformă în energie electrică, care va fi reintrodusă în sistemul energetic național.

Producția de biogaz din deșeuri biodegradabile prezintă numeroase beneficii, printre care reducerea emisiilor de metan în atmosferă și reducerea dependenței de combustibilii fosili. Totodată contribuie la obținerea unor produse secundare, cum ar fi digestatul, care poate fi utilizat ca îngrășământ organic.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!