Dacă v-aţi întrebat vreodată de ce selectarea deşeurilor poate schimba lumea în care trăim, iată că vă putem oferi un exemplu concret.

Deşeurile bio pe care le colectăm de la populaţie se vor transforma în... curent electric. Asta, la staţia de biogaz din Săcueni, pe care AVE Bihor o preia în concesiune în această toamnă pentru următorii 10 ani! În acest fel, resturile alimentare bio se transformă în energie electrică, iar reziduurile care rezultă din acest proces reprezintă un îngrăşământ perfect pentru exploataţiile agricole.

Staţia de biogaz din Săcueni, tehnologia viitorului

Inaugurată în 2016, după o investiţie a Consiliului Judeţean Bihor de 23 milioane de lei, staţia de biogaz din Săcueni promitea să fie soluţia pentru consumul de curent al instituţiilor subordonate administraţiei judeţene. Doar că lipsa unor materii prime şi, mai ales, costul ridicat al acestora au făcut ca investiţia să fie una nerentabilă. Prin concesionarea acestei activităţi unui operator de salubritate cum este AVE Bihor, care adună deşeurile bio de la zeci de mii de bihoreni, succesul acestei activităţi pare să fie garantat.

Cum funcţionează staţia de biogaz? Deşeurile bio sunt măcinate, lăsate la fermentat, iar gazul emanat produce curent cu ajutorul unui motor special. Această energie electrică este pompată în reţeaua naţională şi, astfel, ciclul economic al produselor alimentare se încheie. Ceea ce rezultă în urma evacuării gazului reprezintă un îngrăşământ natural foarte valoros.

AVE Bihor, parte din proiectul de cercetare ECOWASTE-BIOGYN

Suntem fericiţi să anunţăm participarea noastră şi în proiectul de cercetare şi dezvoltare ECOWASTE-BIOGYN, susţinut prin finanţare din fonduri europene prin programul LIFE. Acest proiect de 4 ani, cu o valoare totală de 2 milioane de euro, poartă denumirea "Intensificarea colectării separate şi eco-managementul deşeurilor municipale biodegradabile de bucătărie". Prin colaborarea cu 13 parteneri din companii private şi municipalităţi din 5 ţări - Polonia, Spania, Cehia, România şi Belgia - ne propunem să implementăm acţiuni concentrate pentru o colectare separată eficientă a deşeurilor biodegradabile de bucătărie şi pentru gestionarea lor durabilă, cu accent pe maximizarea recuperării resurselor.

Un raport recent întocmit de Comisia Europeană atestă că la nivelul Uniunii Europene sunt generate 153 milioane de tone/an de deşeuri biodegradabile, cantităţi în creştere cu aproximativ 8% în fiecare an.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!