Reciclarea şi colectarea separată se învaţă de la cele mai mici vârste. Este filosofia noastră, împărtăşită şi de Asociaţia Educaţională Pro Time-R, care în Luna Curăţeniei din Bihor face un tur al mai multor şcoli din judeţ. Sunt organizate activităţi de conştientizare a importanţei colectării separate, a importanţei mediului, dar şi activităţi de ecologizare.

Concurs de colectare separată

Zeci de copii de la şcoala din Avram Iancu şi de la liceul Emanuel din Oradea au învăţat, vineri, prin joc, ce înseamnă să separi corect deşeurile. Împărţiţi pe echipe, aceştia au avut la dispoziţie câteva zeci de secunde să ia deşeurile aruncate aleatoriu şi să le plaseze într-una din cele 5 pubele puse la dispoziţia clienţilor săi de AVE Bihor. La final, un inspector din rândul copiilor a verificat dacă totul e în regulă.

"Copiii sunt foarte entuziaşti să lucreze cu copii, să aibă profesori în ipostaza unor elevi apropiaţi de vârsta lor. Pe lângă cântece, jocuri, colorat, dans şi elemente motrice am încercat să îi ajutăm pe copii să înţeleagă ce înseamnă colectarea selectivă şi cât de mare poate fi impactul lor asupra mediului", a spus Tabita Faur, profesor de arte la Liceul Baptist Emanuel din Oradea.

Viitorul ţine de noi

În aceeaşi zi, copiii de la Şcoala generală Oltea Doamna au dezbătut, împreună cu colegii lor din Avram Iancu, ideea unui viitor din care ecologia nu trebuie să lipsească. Au primit un citat din partea profesoarei orădene Mirela Tanc, medaliată anul trecut de preşedintele României, pe baza căruia trebuia să dezvolte un text argumentativ despre importanţa colectării separate şi a protecţiei mediului.

"Am decis să implicăm tinerii pentru a crea cât mai multe activităţi, având la bază tema ecologiei. Credem cu tărie că tinerii sunt cei care pot schimba mentalităţi şi pot crea mentalităţi pozitive în această idee a unui viitor mai frumos pentru noi toţi", a precizat Delia Mela de la Asociaţia Pro Time-R.

La acţiuni a luat parte şi reprezentanţi ai AVE Bihor, care le-au prezentat copiilor conceptul de fracţii şi colectare separată.

"Vrem să învăţăm copiii să colecteze cât mai corect deşeurile şi să înveţe acest lucru din şcoală. Vrem să ne asigurăm că ceea ce învaţă aici vor aplica acasă şi în societate", a spus Eva Szutor, responsabil de mediu la AVE Bihor.

Acţiuni în luna curăţeniei

Acţiuni de acest fel vor continua să săptămâna aceasta, la Vaşcău, după cele din Ineul de Criş, Roşia şi cea de azi, din Avram Iancu. Ele sunt organizate de Asociaţia Educaţională Pro Time-R, cu sprijinul şcolilor şi al mai multor companii, printre care se numără şi firma AVE Bihor.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!