În perioada 2-10 septembrie o echipă de tineri pasionați de colectarea separată, reciclare și upcycling în domeniul fashion, voluntari ai Asociației Pro Time-R, susținuți de Centrul Județean de gestionare a deșeurilor Eco Bihor și de operatorul de salubritate AVE Bihor, au participat la un schimb de experiență alături de tineri din alte cinci țări în cadrul proiectului Green Sparks, organizat de Asociația Alfa Albona în localitatea Rabac, Croația.

Upcycling este un termen ce denumește o metodă prin care un obiect care nu mai este în uz primește o nouă funcțiune și, implicit, o a doua viață.

Programul s-a axat pe efectele negative ale fast fashion-ului și pe exerciții simple cu care oricine poate să lupte împotriva acestui trend. Voluntara croată Tanja de la Eston Teco a învățat tinerii să-și înceapă propria afacere, ce este fashion-ul și ce se ascunde de fapt în spatele conceptului, ce este moda sustenabilă și care sunt avantajele ei. Tanja a ținut și un atelier de upcycling pungi de plastic și, împreună, participanții au creat produse noi precum creioane, genți și accesorii de modă.

O altă activitate inedită a fost susținută în cadrul proiectului de Szabó Zsófi, care, cu ajutorul frunzelor, în pădure, a învățat tinerii cum pot reîmprospăta hainele folosite cu coloranți naturali. Nagy Kinga a oferit un workshop despre cum se pot crea bijuterii din anvelope uzate. În cadrul schimbului de experiență dintre tinerii implicați în proiectul Green Sparks, a fost organizată și o drumeție la Sentona Trail, unde tinerii au vizitat orașul vechi Labin și au făcut cunoștință cu micii antreprenori locali sustenabili.

Ultimele două zile ale schimbului de experiență au fost dedicate atelierelor practice de realizare a unei picturi murale de artă, din pungi de plastic, pentru ca tinerii să poată aplica cunoștințele de upcycling învățate și să-și facă portrete unii altora.

Tinerii au participat și la seri interculturale pe plajă, unde, pe lângă muzică, dans și mâncare, au avut parte și de prezentări, sub formă de reclame TV, despre toate țările prezente în proiect.

Aceste noi tehnici de upcycling vor fi diseminate prin ateliere susținute de voluntarii implicați în proiectul din Rabac - Croația, ateliere organizate de Asociația Pro Time-R în parteneriat cu compania Eco Bihor și AVE Bihor, deoarece „Schimbarea începe cu noi!”.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!