La ora actuală, cele mai mari tunuri se dau în domeniul colectării şi reciclării deşeurilor. Acolo unde colectarea se face din pix, la ambalajele din sticlă, de exemplu, noi, românii, am depăşit de mult ţările occidentale. În schimb, la colectarea selectivă a gunoaielor încă suntem în epoca de piatră.

Judeţul e deservit de trei firme care încearcă să ne oblige să nu mai băgăm gunoiul sub preş. De departe, cea mai notorie este AVE. Nu neapărat pentru felul în care colectează gunoaiele, ci pentru modul scandalos în care taxează primăriile. Fiindcă porneşte nu de la taxarea în funcţie de cantitatea gunoiului, ci de la necesitatea de a face profit cât mai mare. Aşa ceva numai la companiile de stat poţi vedea!

AVE are o ereditate încărcată, fiind puiul Keviep-ului, la fel ca Eco Bihor, firma ce gestionează groapa de gunoi a oraşului, mulţumită înţelegerii oculte între Alexandru Kiss şi firma din Ungaria. Şi dacă mânăriile acelea nu s-au soldat cu cătuşe, nu e pentru că oamenii ar fi fost nevinovaţi, ci pentru că s-au prescris faptele.

Acum AVE umflă facturile fără frică, dar mă întreb: cei care au făcut caietul de sarcini, funcţionărimea, responsabilii cu contestaţiile, Justiţia - ce au păzit? Nu au văzut conflictul de interese cât casa? E puţin probabil ca primăriile să verifice cantităţile colectate, iar singura cheie de control ar fi cântarul de la groapa de gunoi. Dar, dacă aceasta este gestionată de acelaşi patron ca al colectorului, e clar că facturile pot urca până la cer.

Şi pentru ca mizeria cu gunoaiele să fie dusă până la capăt, a fost anulată licitaţia cu câştigătorul de la staţia de tratare mecano-biologică, o altă cheie de verificare a cantităţilor colectate. Justiţia a dat satisfacţie AVE, pe motiv că ar fi fost descalificată nejustificat. Şi ia ghiciţi cine va participa din nou, curată, dar plină de conflicte de interese, în cursă? AVE, dar nu Maria!