La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.

A venit vremea, însă, pentru nişte proiecte strategice care nu se vor putea realiza decât cu aportul tuturor partidelor, indiferent de ponderea pe care o vor avea după alegeri. La fel cum în anii 90 toate partidele şi-au dat mâna pentru a semna pactul de la Snagov, cel care a trasat drumul României spre UE şi NATO, n-ar strica să avem şi în Bihor o astfel de concordie.

Cum nevolnica clasă politică dâmboviţeană nu va fi în stare niciodată să facă o reformă administrativă, va trebui s-o facem pe plan local, în baza legilor actuale. Aşa că Oradea poate deveni cu adevărat Mare numai dacă toţi politicienii bihoreni sunt de acord să dea undă verde acestui proiect, care apoi, evident, să fie votat de oameni.

Un oraş pe la un sfert de milion de locuitori devine relevant la nivel naţional şi interesant pentru investitorii străini, dar pentru asta trebuie să fie de acord şi UDMR-ul. Cred că şi transformarea Facultăţii de Medicină în Universitate de sine stătătoare ar da un impuls dezvoltării acesteia, iar aici PSD-ul are un cuvânt important de spus.

A venit vremea să fim mai atenţi la detalii, la calitatea vieţii, la investiţiile în capitalul uman, care să valorifice din plin infrastructura nou creată. De cum vor şti politicienii locali să gestioneze noile provocări depinde bunăstarea tuturor, dar pentru asta ar trebui să se aşeze împreună la masă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!