Justiția bihoreană a consfințit în primă instanță caracterul de rentieri al angajaților Ansamblului Folcloric Crișana. Aceștia, alături de capra neagră, ursul panda și pensionarii cu pensii speciale, nu pot fi atinși nici măcar cu o floare. Deja mă gândeam să fac o chetă pentru domnul Tepe Lepe, chiar dacă declarația lui de avere are mai multe pagini decât cartea de telefon a Aleșdului.

Până la o sentință definitivă, nu pot să nu remarc tactica ciudată a consilierilor județeni de la UDMR și PSD, care preferau să-i lase în aer pe artiști, numai pentru a-l împiedica pe Ilie Bolojan să reînființeze Ansamblul folcloric Crișana într-o formulă mult redusă.

E ca și cum, aflând consilierii că Bolojan s-a apucat de tuns în timpul liber, și-ar bate cuie-n cap ca să-i distrugă foarfecile. O perioadă din asta, în care nu ar trebui să dea niciun ban highidișilor, e pentru șeful CJ mană cerească și sunt naivi cei care cred că acesta se trezește noaptea cu transpirații reci de spaimă că artiștii au rămas fără carte de muncă. Mă mir că domnii din opoziție încă nu au aflat că Bolojan este printre puținii oameni din administrație care mai mult taie state de plată decât le semnează.

Ideea de a scoate la licitație prestările folclorice nu e rea, ar mai băga concurență între trupele care nu lasă folclorul să moară. Dar sunt tare curios să văd cine ar fi dispus să pună osul nu doar la nunți, ci și la spectacole pentru toți cetățenii.

Eu personal nu cred că membrii ansamblului vor accepta vreodată să-și schimbe statutul. Nu de alta, dar marea majoritate sunt deja grav bolnavi, în concedii medicale. Chit că, după decizia executorie a instanței, pun pariu că se vor însănătoși ca prin minune, ca să poată să-și ridice personal renta lunară.