Un bărbat din Bihor, reţinut pentru 24 ore de procurorii DIICOT Oradea şi acuzat că, în ultimul an, a înfiinţat trei culturi indoor de canabis, a fost lăsat liber de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, care a decis miercuri că e suficient ca Dumitru Gâlcă să fie plasat sub control judiciar.

Cultivatori de canabis

Dumitru Gâlcă a fost reţinut în cadrul aceleiaşi anchete în care, săptămâna trecută, procurorii DIICOT Oradea au inculpat, deja, trei persoane - una dintre acestea,Toth Attila, fiind acuzată de efectuarea fără drept de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, iar celelalte două, Judea Cornelia Carmen respectiv Horga Geanina Alexandra, fiind acuzate de trafic de droguri de risc.

Cele două femei l-au ajutat pe Gâlcă să înfiinţeze şi să îngrijească una dintre cele trei culturi de canabis înfiinţate în Bihor, se arată în informările transmise pe marginea cazului de Poliţia Bihor şi DIICOT.

„Din prima cultură, recoltată în anul 2023, ar fi fost descoperite și ridicate peste 300 de grame de plantă uscată, iar din cea de a doua, înființată și îngrijită cu sprijinul a două persoane arestate preventiv în cauză, au fost descoperite și ridicate 32 de plante, cu o masa brută, neuscată, de 718 grame”, au transmis anchetatorii.

A treia cultură ar fi fost înființată la începutul anului 2024, iar în urma percheziției domiciliare au fost ridicate 36 de plante canabis, în diferite stadii de dezvoltare.

Doi în arest, unul în libertate

Bărbatul a fost reţinut miercuri, iar joi a fost condus în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a respins, însă, propunerea, şi a dispus ca Dumitru Gâlcă să fie plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Procurorii DIICOT au contestat, deja, decizia, verdictul final urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel Oradea.

Săptămâna trecută, poliţiştii antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi procurorii DIICOT Oradea l-au prins în flagrant pe Toth Attila în timp ce vindea 35 de grame de mefedronă (2-MMC), iar după percheziţiile care au urmat anchetatorii au găsit şi o cultură indoor de canabis cu 32 de plante, descoperire care a dus la reţinerea și celor două femei din Oradea, Judea Cornelia Carmen și Horga Geanina Alexandra. 

Pe 27 respectiv 28 februarie, Tribunalul Bihor a dispus arestarea celor trei pentru câte 30 zile. Ulterior, însă, Toth, Horga şi Judea au contestat măsura la Curtea de Apel, unde instanţa a menţinut-o doar în cazul primilor doi. În cazul lui Judea, Curtea a dispus să fie eliberată şi a plasat-o sub control judiciar pentru 60 zile. Decizia este definitivă. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!