Parcările supraetajate din Oradea au fost blocate în weekend de numărul mare de spectatori veniți la FestiFall în centrul orașului.

La ieșirile din parcările supraetajate de pe străzile Independenței, George Barițiu și Tribunalului s-au format duminică seară cozi, spre nemulțumirea orădenilor.

„Bătaie de joc!”

Oamenii și-au manifestat revolta pe rețelele de socializare după ce aparatele de taxat au fost copleșite de numărul mare de accesări, iar zeci de șoferi au fost obligați să aștepte minute în șir ca să își plătească parcarea.

De altfel, orădenii au reclamat și faptul că în fiecare dintre aceste parkinguri a fost funcțional doar un singur aparat. „Inadmisibil. Bătaie de joc și nimeni, nicio asumare. Și mai erau și copii cu părinți care așteptau pe timpul și pe banii lor. Incalificabil gestul de a ține blocată bariera”, a reclamat un orădean pe Facebook.

Aceeași situație s-a înregistrat și în parcarea Tribunalului. „Ieri era un singur aparat funcțional. Cu un copil adormit în brațe a fost o experiență «foarte plăcută» să străbat toată parcarea în lung și lat”, a scris un cetățean.

Unii orădenii s-au plâns că a fost „o bătaie de joc” și au ajuns să stea mai mult la rând ca să plătească, decât în parcare cu mașina.

„La fel se întâmplă peste tot în lume”

Contactați de BIHOREANUL, reprezentanții municipalității au dat vina pe aglomerație.

„POS-urile de la ieșirea din parcări funcționează prin tehnologia GSM. Celulele GSM sunt proiectate pentru un număr limitat de utilizatori simultan. Când ies simultan 400 de mașini din parcare, iar afară mai sunt și alte persoane care vorbesc la telefon, celula GSM este suprasolicitată și aparatul funcționează mai greu”, a declarat directorul Direcției Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

Potrivit directorului, „la fel se întâmplă peste tot în lume”, pentru că niciun sistem nu este proiectat pentru un număr record de accesări simultan.

Deși Primăria ar fi putut foarte bine să elimine taxa de parcare pe durata manifestărilor ocazionate de ziua orașului, pentru a încuraja orădenii să își lase mașinile în parcările din afara carosabilului, reprezentanții autorităților locale susțin - dimpotrivă - că măsura nu ar fi avut efectul scontat.

„Dacă sistemul de taxare nu funcționa, șoferii nu mai puteau vedea dacă parcarea este plină sau dacă mai sunt locuri libere și s-ar fi plimbat degeaba de la un etaj la altul”, s-a scuzat Popa.

În curs de achiziție

Limitările celulelor GSM sunt, însă, doar o scuză pentru proasta funcționare a sistemelor de taxare din parcările orădene.

Cel mai bun exemplu este sistemul de taxare al parcării din strada Tribunalului, care este mai tot timpul defect. Singurul aparat de taxat operațional a fost mai mult scos din uz în weekend, iar luni acesta funcționa extrem de lent.

De altfel, parcagiii au remediat situația în stil românesc și au lipit pe aparat un anunț conform căruia „Automatul nu dă rest!” și „Atenție, se blochează dacă nu introduceți suma exactă!”.

Directorul Lucian Popa a declarat pentru BIHOREANUL că situația urmează să fie remediată. „Sistemul de taxare de la parcarea din strada Tribunalului urmează să fie înlocuit. Procedura de achiziție pentru un sistem nou este în derulare”, a spus Popa.

Responsabilitatea municipalității cu privire la apariția ambuteiajelor este cu atât mai mare cu cât, în pregătirea manifestărilor Oradea FestiFall, Primăria a îndemnat șoferii să își lase autovehiculele în parcările supraetajate sub amenințarea că mașinile parcate pe carosabil vor fi ridicate pentru fluidizarea circulației.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!