Fostul rector al Universităţii din Oradea, Teodor Maghiar, cândva unul dintre cele mai puternice personaje publice din Bihor, se află în stare gravă într-una din rezervele Spitalului Pelican, pe care familia sa îl deţine în asociere cu medicul Ovidiu Cacuci.

Conform surselor BIHOREANULUI, Maghiar, suferind de mai multe afecţiuni de natură cardiologică, neurologică şi neuropsihică, a fost găsit în cursul zilei de luni prăbuşit în casă de către unul dintre membrii familiei, care a apelat la serviciile de urgenţă, în final alegând internarea sa la Spitalul Pelican, probabil pentru a păstra discreţia.

Sursele citate au declarat că fostul rector, în vârstă de 76 de ani, este în stare "foarte gravă".

Aceleaşi surse afirmă că fostul rector a beneficiat de o consultaţie din partea neurochirurgului Dumitru Mohan. Contactat de BIHOREANUL, acesta a refuzat însă să facă orice comentariu.

Evenimentul s-a petrecut cu o zi înainte ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să hotărască soarta lui Maghiar în procesul intentat în 2008 de DNA, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals intelectual, plus fals şi uz de fals material în înscrisuri oficiale, fapte pentru care pedeapsa urcă până la 20 de ani închisoare.

Concret, Maghiar a fost acuzat că în perioada ianuarie 2000-ianuarie 2004 a falsificat cifra de şcolarizare a Universităţii, cu scopul ca instituţia să primească alocări bugetare mai mari decât cele cuvenite, prejudiciul astfel produs statului fiind de 24 milioane de euro.

În decembrie 2010, Maghiar a fost condamnat în acest dosar de către Tribunalul Bucureşti, care i-a fixat o pedeapsă de 8 ani de închisoare, plus menţinerea sechestrului asigurator instituit de DNA asupra averii sale.

În octombrie 2011, recursul lui Maghiar a fost finalizat la Curtea de Apel Bucureşti, care i-a redus pedeapsa la 5 ani de închisoare şi a ridicat sechestrul asigurator, motivând pe de o parte că inculpatul are o vârstă înaintată, a fost cooperant în timpul procesului şi a ataşat numeroase dovezi ale prestigiului său ştiinţific.

Atacată atât de DNA, cât şi de Maghiar, sentinţa Curţii de Apel Bucureşti a ajuns pe masa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe 11 septembrie fiind aşteptat verdictul final al acestora.

Citiţi detalii în articolul "Maghiar, verdict final: Fostul rector află câte din zilele ce i-au mai rămas le va petrece după gratii"