O poveste groaznică, desprinsă parcă din filme, s-a petrecut la sfârşitul săptămânii în judeţul Bihor. O femeie din Oradea, mamă a doi copii, a fost sechestrată, bătută şi umilită într-o manieră extremă, de către trei tineri, toţi de bani gata, între care şi un pompier, subofiţer la ISU Crişana, fiul fostului şef de la Paşapoarte, arestaţi acum pentru tâlhărie şi lipsire de libertate în mod nelegal.

Detaliile acțiunii, de o cruzime greu de imaginat, sunt dezvăluite în referatul cu care procurorii militari au obţinut arestarea celor trei beizadele, făcut public la solicitarea BIHOREANULUI: indivizii şi-au dezbrăcat victima, au legat-o, au bătut-o  crunt şi au tuns-o, în final aruncând-o, în pielea goală, în curtea casei în care locuieşte mama ei, în localitatea Măgeşti. Totul din pricina unor suspiciuni de adulter...

Plan de răzbunare

Incidentul, prezentat deja de BIHOREANUL, s-a produs vineri după-amiază în satul bihorean Ortiteag din comuna Măgeşti, într-un birou al unei prospere firme de construcţii patronate de tatăl a doi dintre tinerii agresori, Andrada (27 ani) şi Florin Costa (29 ani).

Afaceristul, Gavril Costa (în imagine alături de copiii săi), fost primar PSD al comunei Măgeşti vreme de trei mandate, în perioada 2000 - 2012, era bănuit de propriii copii că ar avea o relaţie cu contabila firmei sale, aşa că aceştia au vrut să se răzbune pe femeia care ar fi apărut în viața lor.

Planul de răzbunare l-au pus în aplicare împreună cu iubitul Andradei, un pompier orădean, Cătălin Butuc (31 ani), fiul unei poliţiste şi al fostului şef al Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte Bihor, Florian Butuc.

Cei trei au chemat contabila la birou sub pretextul că au nevoie de ajutorul ei, iar când a ajuns au umilit-o: au ţinut-o sechestrată câteva ore, i-au luat telefonul, banii, cardul bancar şi cheile maşinii, i-au pus un căluş în gură, i-au legat mâinile şi picioarele cu curele, au dezbrăcat-o şi au tuns-o cu un aparat, tăindu-i şi genele şi sprâncenele, au bătut-o, iar în final au urcat-o într-o maşină şi au dus-o în sat la mama ei, aruncând-o în curtea casei acesteia. Abia aici, femeia, 40 de ani, mamă a doi copii, de 11 şi respectiv 18 ani, a reuşit să ceară ajutor, sunând la Poliţie.

"Au schingiuit-o"

Victima a fost transportată de familie la spital, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă şi la Serviciul Judeţean de Medicină Legală, având fractură la genunchi şi la coaste, traumatism cranian, vânătăi pe gât, mâini şi corp, potrivit raportului femeia având nevoie de peste 50 de zile de îngrijiri medicale pentru a se vindeca.

"Este de neconceput într-o societate civilizată să se întâmple aşa ceva. Doar nu suntem în vestul sălbatic. Nu mă interesează cine sunt, câţi bani au sau ce i-a determinat să facă o asemenea grozăvie. Nu ştiu şi nici nu mă interesează dacă a avut vreo relaţie cu tatăl lor. Chiar de ar fi aşa, nu sunt ei în măsură să facă ce au făcut. Au schingiuit-o, i-au rupt coaste, i-au dislocat genunchiul, i-au spart capul, au strâns-o de gât. Nişte monştri!", a declarat sâmbătă BIHOREANULUI soţul femeii agresate, revoltat de cele întâmplate.

Cei doi sunt în divorţ, astfel că atunci când şi-au văzut mama rănită, copiii l-au bănuit întâi pe el de cele întâmplate. "Au venit la mine plângând, să mă întrebe ce am făcut. Ea e distrusă, a ajuns în asemenea hal că vrea să se spânzure. Iar copiii mei plâng din cauza unor nemernici", a mai spus bărbatul.

Andrada Costa, bătăușă OrtiteagI-au luat şi banii

Acesta susţine că agresorii soţiei sale i-ar fi furat acesteia şi laptopul, dar şi o sumă mare de bani, pe care femeia îi păstra la serviciu tocmai din pricina neînţelegerilor din familie. "Având cu mine o relaţie tensionată, i-a dus la serviciu", povesteşte bărbatul.

El spune că Andrada Costa (foto) l-a sunat chiar în timp ce îi ţinea soţia sechestrată, să-i ceară să se întâlnească şi să-i dea banii. "N-am înţeles ce s-a întâmplat. Am aşteptat-o în Aleşd, dar m-a sunat să-mi spună să mă duc înapoi acasă, că a venit Poliţia, pentru că a bătut-o pe soţia mea. Când am ajuns, am văzut ce-au făcut", zice el.

Ancheta, la Parchetul Militar

Cătălin Butuc, pompier, bătăuș OrtiteagAndrada Costa şi Cătălin Butuc (foto) au fost logodnici, dar şi-au anulat nunta programată în toamna aceasta pentru că nu se mai înţelegeau. Nu se ştie exact când au reînnodat relaţia şi cum au ajuns să pună la cale crunta bătaie, unii spunând chiar că Butuc ar fi vrut s-o impresioneze astfel pentru a-i rămâne în graţii.

Cert este că ancheta începută de poliţiştii din Aleşd a fost preluată vineri seară de procurorii militari, competenţa aparţinându-le deoarece Butuc este cadru militar. Anchetatorii au găsit în timpul cercetărilor aparatul cu care a fost tunsă victima, hainele ei, smocuri de păr, urme de sânge, iar sâmbătă dimineaţa au descins şi la domiciliile autorilor.

Cei trei tineri au fost ridicaţi şi, după câteva ore de audieri, reţinuţi pentru 24 de ore, sub acuzaţiile de tâlhărie şi lipsire de libertate în mod nelegal. Duminică, anchetatorii i-au prezentat în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă.

Nişte monştri

În referatul cu care procurorul militar Ciprian Puie a cerut arestarea lui Cătălin Butuc şi a fraţilor Andrada şi Florin Costa sunt prezentate detalii cumplite din macabra acţiune de răzbunare pe care cei trei ar fi pregătit-o din timp, "prin procurarea aparatului de tuns şi a mijloacelor de imobilizare".

Tinerii erau chitiţi să o umilească pe victima lor şi au făcut-o aplicând "tratamente degradante pentru orice persoană, cu atât mai mult pentru o persoană de sex feminin", pe o perioadă îndelungată de timp, fapt care, a notat anchetatorul, denotă "o desconsiderare totală faţă de personalitatea umană şi faţă de valorile esenţiale ce însoţesc orice persoană", dar şi "o ferocitate de un nivel ridicat".

Documentul dezvăluie faptul că femeia a fost bătută cu palmele, dar şi cu un baston telescopic, a fost dezbrăcată o complet de haine, părul i-a fost ciopârţit cu o foarfecă şi cu un aparat de tuns, iar cei trei agresori i-au luat geanta, telefonul mobil, un laptop, cheile de la maşină şi bani pe care îi păstra într-un dulap.

"În aceeaşi stare de nuditate şi având un căluş în cură, constituit dintr-un material textil, toţi cei trei inculpaţi au introdus-o pe persoana vătămată în autoturism şi au transportat-o până la imobilul din comuna Măgeşti, locuinţa mamei victimei, unde au abandonat-o", scrie în document.

Tăcere şi minciuni

Andrada şi Florin Costa s-au prevalat de dreptul la tăcere în faţa procurorilor, furnizând însă "din proprie iniţiativă unele explicaţii cu privire la cele petrecute", şi declarându-se nevinovaţi de acuzaţiile aduse, după cum se arată în referat.

Cătălin Butuc, în schimb, faţă de care şefii ISU Crişana s-au dezis, condamnându-i faptele, a încercat să-i inducă în eroare pe anchetatori. Pompierul a pretins că "a încercat să o ajute pe persoana vătămată, pe care a găsit-o dezbrăcată la sediul societăţii, "context în care i-ar fi convins pe coinculpaţi să înceteze acţiunile lor". Pompierul a recunoscut că, la solicitarea fraţilor Costa, i-a însoţit în maşina cu care victima a fost transportată până la casa mamei ei, susţinând că acolo  a încercat "să o protejeze de ochii lumii având în vedere că era dezbrăcată".

Tânărul a minţit, însă, cu cinism, căci a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce trăgea de picioare victima ca să o scoată din maşină, "bruscând-o când aceasta încerca să opună rezistenţă". În înregistrarea ajunsă în posesia anchetatorilor se vede cum Butuc a scăpat din mâini picioarele victimei, care se zbătea, dar le-a apucat, din nou, şi a tras-o pe femeie afară din maşină, "observându-se cum victima apare în cadru complet nud", urmată de Florin Costa, care o ţinea de mâini. "Totodată se observă cu claritate că în aceste momente victima avea un căluş în gură", scrie în referat.

În arest

Propunerea de arestare preventivă a procurorilor militari s-a judecat duminică după-amiază, iar în finalul dezbaterilor, judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus ca fraţii Andrada şi Florin Costa și Cătălin Butuc să fie încarceraţi pentru o perioadă de 30 de zile, măsură pe care aceştia o mai pot contesta la Curtea de Apel Oradea.

Între timp, ancheta în caz continuă "pentru stabilirea cu exactitate a faptelor şi a vinovăţiei persoanelor care le-au comis", după cum a transmis prim-procurorul militar Liviu Lascu. Rămâne de văzut, deci, cum se va termina întreaga anchetă şi cum vor plăti cei trei pentru fapta ieşită din comun.

Până una alta, fostul primar al Măgeştiului, omul de afaceri Gavril Costa, pentru care tinerii au pus la cale întreaga nebunie, se ascunde. Căutat de reporterul BIHOREANULUI, bărbatul a cerut iniţial să fie sunat mai târziu, după care nu a mai răspuns la apeluri...