Femeia din Șimian internată în secția de Infecțioase a Spitalului Județean din Oradea și pusă în izolare cu suspiciune de antrax a primit rezultat negativ de la Institutul Cantacuzino, care însă recomandă repetarea analizelor după trei săptămâni.

Medicii afirmă că pacienta va rămâne internată până i se îmbunătățește starea de sănătate.

În timp record

„Am primit mai repede decât ne așteptam rezultatele analizelor făcute la Institutul Cantacuzino, iar acestea sunt negative, indicând că afecțiunea nu este antrax. Noi așteptam rezultatele după minivacanța de Rusalii”, a declarat BIHOREANULUI, miercuri după amiază, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Așa cum BIHOREANUL a relatat în prima parte a zilei, o bihoreancă din Șimian în vârstă de 38 ani a fost internată în secția de Infecțioase a Spitalului Județean din Oradea și pusă în izolare tocmai datorită suspiciunii că are antrax.

Femeia se prezentase la Urgențe în 27 mai, unde i s-a pus diagnostic prezumtiv de infecție bacteriană, însă după o zi a plecat acasă. Tot atunci, însă, a apelat la 112 și un echipaj al Ambulanței a transportat-o la Spitalul Municipal din Marghita, de unde a fost transferată în Oradea la Infecțioase.

Rămâne în spital

Pacientei, care a acuzat febră mare și are erupții pustulente pe antebrațul stâng și pe gamba dreaptă, i-au fost recoltate ser și alte probe biologice în cursul zilei de marți, când acestea au și fost trimise la Institutul Cantacuzino.

Specialiștii de aici au recomandat ca, în pofida rezultatului negativ al analizelor, acestea să fie repetate după trei săptămâni, pacienta fiind de altfel informată în legătură cu acest lucru.

„Deocamdată, pacienta rămâne internată la Infecțioase și continuă tratamentul cu antibiotice, până la ameliorarea stării de sănătate, când medicii curanți vor decide dacă o vor externa”, spune directoarea DSP Bihor.

Femeia are plăgi negricioase specifice antraxului cutanat, o boală provocată de Bacillul Anthracis. Boala este o zoonoză, fiind transmisă de la animale, mai ales de la bovine, caprine și ovine, astfel că este în curs de desfășurare și o anchetă epidemiologică pentru a se stabili sursa infectării. Specialiștii nu au exclus nici posibilitatea ca aceasta să fie o bucată de piele contaminată, având în vedere că pacienta lucrează la o fabrică de încălțăminte.

În forma cutanată, antraxul se manifestă prin vezicule care pot evolua până la necrozarea pielii și poate fi mortală în 5%-20% din cazuri, prin septicemie, dacă nu este tratată cu antibiotice. În forma pulmonară, boala se manifestă prin tuse, febră mare și insuficiență respiratorie, mortalitatea în această situație intervenind într-un interval de până la 6 zile după infectare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!