Consiliul Local Oradea se întruneşte joi, de la ora 14, în sala mare a Primăriei, pentru ultima dată în actuala formulă. În şedinţa care le încheie mandatul aleşii orădenilor vor discuta printre altele înlocuirea directorului CIAC, Smaranda Mintaş, soţia patronului Ioan Mintaş, din calitatea de membru al Comisiei de Monitorizare a Achiziţiilor Publice.

La nominalizarea soţului

Locul vacantat va fi ocupat la propunerea Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Oradea (CLIMMPO) de către vicepreşedintele organizaţiei, Ioan Lezeu. BIHOREANUL a avertizat încă din luna aprilie că numirea directorului CIAC în Comisia de Monitorizare a Achiziţiilor Publice ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea licitaţiilor organizate de municipalitate la care participă firma de construcţii. În calitate de membru al comisiei, Smaranda Mintaş ar avea posibilitatea nu doar să cunoască din timp investiţiile pregătite de municipalitate, ci şi să influenţeze modul în care ar putea fi construit caietul de sarcini.

În urma demersurilor săptămânalului, CLIMMPO a revenit asupra nominalizării făcute. Totuşi, conform adresei înaintată de organizaţie către Consiliul Local, înlocuirea va fi făcută "având în vedere că doamnei Mintaş Olimpia Smaranda i s-au atribuit sarcini la nivel naţional - Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România".

Un CET mobil pentru Oradea

În ciuda disputelor purtate între candidaţii la funcţia de primar pe marginea oportunităţii proiectului privind construirea unei centrale noi pe gaz în locul actulului CET pe cărbune şi înlocuirea magistralelor 1 şi 3 aflate în stare accentuată de degradare, Consiliul Local acţionează ca şi cum acesta ar fi bătut în cuie.

Aleşii vor lua joi în discuţie achiziţionarea unei centrale termice mobile care să deservească populaţia în momentul în care constructorii vor lucra la reţea cu întreruperea apei calde. Investiţia este estimată la 540.000 lei cu TVA inclus şi va fi cuprinsă în bugetul pe anul în curs.

Măsuri de urgenţă

În ultima şedinţă din mandat consilierii locali vor aproba şi Planul de analiză şi acoperire a riscurilor gândit de Compartimentul PSI din cadrul municipalităţii. Analiza face o trecere în revistă a tuturor riscurilor generatorare de situaţii de urgenţă de la cele naturale cum ar fi cutremure sau alunecări de teren până la cele tehnologice precum accidentele industriale.

Conform materialului, zonele cu pericol de alunecări de teren sunt reprezentate de străzile Făcliei, Piatra Craiului şi vecinătatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Măsurile care se iau în cazul producerii unor evenimente nefericite încep cu avertizarea populaţiei din zonele respective, evacuarea persoanelor şi bunurilor şi merg până la paza zonei pentru evitarea jafurilor şi consolidarea imobilelor.

În ceea ce priveşte riscurile industriale potenţialele surse de risc chimic sunt reprezentate de Sinteza SA şi Electrocentrale SA care folosesc amoniac în procesul de producţie, respectiv Compania de Apă Oradea, dependentă de clor în procesul de tratare a apei. Toate scenariile concepute pentru limitarea pagubelor în cazul unui accident încep cu înştiinţarea populaţiei asupra riscului de contaminare, evacuarea în caz de nevoie şi merg până la decontaminarea zonelor afectate şi supravegherea lor.

Citeşte pe această temă: Ponturi pentru Mintaş: Şeful CIAC şi-a pus nevasta în comisia de monitorizare a licitaţiilor din Primărie