După scoaterea de la guvernare a UDMR și pierderea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor şi Administraţiei Publice, bihoreanul Cseke Attila a prezentat un bilanţ al mandatului său, afirmând că a transformat "ministerul-spectacol", lent, care mai degrabă gestiona PNDL fără să se concentreze şi pe alte direcţii, într-unul care funcţionează.

Cseke a insistat asupra finanţărilor pe care le-a asigurat ministerul, arătând că în ultimii doi ani absorbţia de fonduri europene prin Programul Operaţional Regional s-a dublat.

"Un furnizor de dezvoltare a ţării"

Printr-un comunicat de presă transmis miercuri, Cseke a afirmat că a preluat "un minister mare şi lent, care funcţiona din inerţia programelor pe care le derula" şi în cei doi ani și jumătate de mandat l-a făcut funcţional, "mai suplu" şi mai transparent.

"Am preluat un minister mare şi lent, care funcţiona din inerţia programelor pe care le derula. Un minister PNDL. Acum, după 905 zile, Ministerul Dezvoltării este unul funcţional, mai suplu decât la preluarea mandatului, cu toate că sunt mai multe instrumente de finanţare de gestionat, un minister mai transparent în decizii, plăţi cu cereri de finanţare primite exclusiv online. În tot acest timp, Ministerul Dezvoltării a încetat să mai fie un minister-spectacol şi a devenit un furnizor constant, profesionist, de dezvoltare a ţării într-o perioadă dificilă în contextul pandemiei şi al războiului de la graniţă, dar şi al crizei energetice", a arătat Cseke.

Potrivit datelor transmise, MDLAP a asigurat finanţarea construirii unor creşe noi, moderne şi prietenoase cu mediul, precum şi pentru consolidarea spitalelor, a şcolilor şi a blocurilor de locuinţe cu risc seismic şi, de asemenea, asigură un buget record, de 65 miliarde de lei, pentru racordarea gospodăriilor la reţelele de apă, canalizare şi gaz, precum şi pentru reabilitarea drumurilor şi podurilor.

"Dezvoltare pentru România"

Cseke Attila a mai precizat că, sub conducerea sa, MDLAP a resuscitat programe nefuncţionale, precum cel de consolidare seismică, a iniţiat reforme legislative, a elaborat noi normative în construcţii pentru spitale, şcoli, licee, grădiniţe şi creşe şi a redus timpul de autorizare a construcţiilor la 65 de zile prin adoptarea noului Cod al urbanismului, au fost atestaţi noi experţi în construcţii, verificatori de proiecte şi verificatori care asigură securitatea la incendiu şi siguranţa seismică a clădirilor.

Potrivit datelor transmise, Ministerul Dezvoltării a soluţionat problema creşterii preţului materialelor de construcţii şi a sprijinit plata facturilor la termoficare în criza energetică, România fiind printre primele ţări din Europa care au reuşit acest lucru, iar "în perioada 2021-2022, s-a dublat absorbţia fondurilor europene prin Programul Operaţional Regional".

De asemenea, comunicatul MDLAP arată că a fost eficientizat PNDL, în ultimii doi ani fiind finalizate 3.187 obiective de investiţii şi ajungându-se la un total decontat de 39,7 miliarde de lei. "Investiţiile publice au cunoscut o creştere vertiginoasă. Asta înseamnă dezvoltare pentru România, bani investiţi în economie şi locuri de muncă", a conchis ministrul.

Vezi mai jos întregul raport al lui Cseke Attila la conducerea Ministerului Dezvoltării:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!