Președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 28 octombrie, pe de o parte decretul pentru eliberarea din funcția de consilier prezidențial a bihoreanului George Bologan, iar pe de alta decretul pentru acreditarea acestuia în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României pe lângă Sfântul Scaun.

George Bologan revine astfel în funcția de ambasador, după ce vreme de câteva luni (din 6 februarie 2024) a fost consilierul președintelui Klaus Iohannis, în cadrul departamentului Politică Externă.

Din 2003, el a ocupat mai multe poziții în cadrul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare ale României în străinătate: consul general al României la Milano (2012), ambasador al României în Italia (2016-2022), ambasador al României în Regatul Spaniei (2022-2024).

Născut în 1974, George Bologan a urmat cursurile de filozofie și teologie la diferitele universități pontificale romane (Gregoriană, Institutul Pontifical Oriental, Urbaniană și Sant'Anselmo), absolvite în anul 2000 cu titlul de licență.

De asemenea, a absolvit Facultatea de Științele Comunicării la Universitatea Liberă „Maria Santissima Assunta din Roma” (2009).

George Bologan este apropiat de Vatican. De altfel, într-un interviu acordat în trecut BIHOREANULUI, George Bologan își amintea că a fost primul român acreditat permanent la Sala de presă a Sfântului Scaun. „În timp ce studiam teologia am optat pentru un curs de comunicări sociale, iar apoi am decis să urmez a doua facultate, de Ştiinţe ale Comunicării, cu specializare în jurnalism pe domeniul relaţiilor internaţionale. Am avut darul providenţial de a-l întâlni de 7 ori pe Papa Ioan Paul al II-lea. La Sala de presă am avut şansa de a cunoaşte jurnalişti consacraţi, proveniţi de la marile agenţii de presă din lume. Am colaborat cu televiziunea Telepace, cu Radio Vatican, cu TVR. Am deprins importanţa comunicării şi respectarea criteriului obiectivităţii”, spunea acesta. 

Ulterior, printre altele, a urmat cursuri de specializare la Institutul Diplomatic Român, Societatea Italiană pentru Organizații Internaționale, NATO Defence College din Roma, Universitatea Oxford (Oxford Leadership Executiv Program). A absolvit cursul postuniversitar „Securitate şi bună guvernare”, organizat la Colegiul Național de Apărare - Universitatea Națională de Apărare „Carol I” promoția 2020.

A fost distins de președintele Italiei cu Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Mare Ofițer (2019), Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării din România (2023), Ordinul Sfântului Iacob cel Mareal Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei (2024) și Ordinul Sfintei Treimi al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică din România (2018).

Este profesor asociat la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Științe Politice, și doctorand al Universității de Stat Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Facultatea de Istorie și Filozofie, Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!