Ambasadorul României în Spania, bihoreanul George Bologan, a participat miercuri la întâlnirea de Anul Nou a Regelui Felipe al VI-lea și Reginei Letizia cu reprezentanții corpului diplomatic acreditat în Regatul Spaniei.

Cu această ocazie, suveranul „a transmis salutul și prețuirea domniei sale față de comunitatea românească din Spania”, potrivit unei informări făcute de Ambasada României. 

„În cadrul recepției organizate cu aceeași ocazie, mesaje de apreciere față de românii din Spania și satisfacție pentru organizarea primei ședințe comune de guvern dintre România și Regatul Spaniei, precum și legitimitatea dezideratului țării noastre de a fi admisă în Schengen au fost transmise ambasadorului României de președintele Guvernului spaniol, Pedro Sánchez, și de către ministrul afacerilor externe, José Manuel Albares, reconfirmând relația excelentă dintre țările noastre”, se arată în aceeași informare.

Evenimentul a avut loc în data de 25 ianuarie 2023 la Palatul Regal din Madrid. Au participat 126 de ambasadori și peste 40 de organizații internaționale acreditate în Peninsula Iberică. Cu această ocazie au fost subliniate principalele linii de politică externă ale Regatului Spaniei „într-o perioadă în care, după Summit-ul NATO din 2022 și în perspectiva viitoarei președinții la Consiliul UE (al doilea semestru din anul acesta), Madridul se află în prim-planul scenei politice internaționale”.

„În discursul oficial, regele Felipe al VI-lea a abordat principalele provocări geopolitice și invazia Ucrainei, pentru care a reiterat sprijinul în spiritul NATO. Regele a salutat răspunsul rapid și intransigent al partenerilor și aliaților din UE și NATO în actualul context și a făcut apel la unitate și solidaritate, îndemnând reprezentanții comunității internaționale să conlucreze pentru o ordine internațională pacifică”, se mai arată în comunicatul Ambasadei României în Spania.

Originar din comuna Sânmartin (localitatea Haieu), George Bologan a fost numit pe 1 martie 2022 ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Spaniei, cu reşedinţa la Madrid, printr-un decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis. Bihoreanul George Bologan, ambasador al României în Italia, Malta şi San Marino din 2016, fusese rechemat în ţară în noiembrie 2021, după ce i-a expirat mandatul. 

Bihoreanul George Bologan s-a întâlnit cu Regel Felipe VI și în luna mai a anului trecut, când i-a înmânat scrisoarea de acreditare în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Regatul Spaniei. 

Ceremonia prezentării scrisorilor a avut loc într-un cadru solemn consacrat în secolul al XVIII-lea. Ambasadorul României a sosit la palatul regal din Madrid într-o caleaşcă bogat ornată, precedat de călăreţi în uniforme militare de epocă. Alaiul a fost întâmpinat cu intonarea Imnului României.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!