Rezultatele consemnate după 45 de zile de la declanşarea etapei rezervate autorecenzării în cadrul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor (RPL) plasează Bihorul între primele 6 judeţe din ţară, a declarat şefa Direcţiei Judeţene de Statistică, Dana Paşc, la reuniunea Colegiului Prefectural. Paradoxal, însă, s-au autorecenzat ceva mai mulţi bihoreni din mediul rural decât din oraşe.

Potrivit datelor prezentate de directoarea DJS Bihor la întrunirea de marţi a şefilor de instituţii din judeţ, din 14 martie, când a început autorecenzarea, în judeţ au fost completate 165.601 chestionare, adică 20% din totalul chestionarelor de completat.

Dintre acestea, 44,9% au fost completate de locuitori ai oraşelor, iar 55,1% de persoane care domiciliază în mediul rural.

Pe de altă parte, este de reţinut că doar 37,7% dintre cele 165.601 chestionare completate au însemnat autorecenzare pe cont propriu, iar 62,3% autorecenzare asistată în centrele de autorecenzare asistată amenajate în locurile puse la dispoziţie de primării.

Bihorul se situează pe locul 6 în ţară după numărul de chestionare încărcate pe platforma dedicată RPL (recensamantromania.ro), respectiv pe locul 5 după numărul total de chestionare completate, a explicat directoarea DJS Bihor.

Dana Paşc (foto) a arătat că populaţia estimată a judeţului în prezent este de 553.409 locuitori.

Potrivit informaţiilor de până la începutul săptămânii, localităţile cu cel mai mare procentaj de chestionare completate din totalul celor de completat sunt Spinuş (47%), Lazuri de Beiuş (42,8%) şi Viişoara (41%), iar pe ultimele locuri sunt Husasău de Tinca (doar 5,3%) şi Batăr şi Sârbi (ambele cu 7,9%).

În ce priveşte recenzorii din centrele de autorecenzare asistată cu cele mai bune rezultate, unul este din Diosig (cu 1.269 chestionare, adică o medie de 28/zi), altul din Oşorhei (cu 1.146 chestionare, 25/zi) şi în fine, unul din Lugaşu de Jos (cu 1.129 chestionare, tot o medie de 25/zi).

Dana Paşc a mai precizat că în Bihor sunt completate în medie 4.500 – 5.000 chestionare zilnic, cele mai puţine, după cum era şi previzibil, în zilele de sâmbătă şi duminică.

Etapa de autorecenzare începută pe 14 martie se încheie luna aceasta, pe 15 mai, iar persoanele care se autorecenzează pot primi o zi liberă plătită, o decizie în premieră, adoptată tocmai pentru a încuraja autorecenzarea.

Din data de 16 mai va începe etapa de colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, rezultatele fiind introduse direct în tablete, pe platforma dedicată RPL.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!