Recensământul este o acţiune care se desfăşoară în toate ţările Uniunii Europene, fiind pentru prima dată când numărarea populaţiei şi a locuinţelor este 100% informatizată. Toate întrebările din chestionar sunt obligatorii şi fiecare dintre noi trebuie să-l completăm în întregime. Navigarea prin formular urmează anumite reguli, iar răspunsurile trebuie completate în funcţie de propria situaţie demo-socio-economice. Chestionarul este disponibil în mai multe limbi ale minorităţilor etnice, precum şi în limba engleză.

Reşedinţa obişnuită înseamnă locul în care îţi petreci, în mod normal, perioada de odihnă zilnică, independent de absenţele temporare în scopul recreerii, al vacanţei, al vizitelor la prieteni şi rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase.

Dacă te afli în afara hotarelor ţării pentru mai puţin de 12 luni, te poţi autorecenza online. În cazul apatrizilor, aceştia pot să se recenzeze cu condiţia să locuiască pe teritoriul României pentru o perioadă de minimum 12 luni.

În cazul în care deţii mai multe locuinţe, vei fi recenzat la locuinţa care reprezintă reşedinţa obişnuită. Dacă o locuinţă este ocupată, vor răspunde la recensământ cei care locuiesc efectiv acolo (rude, chiriaşi, etc.).

Dacă locuieşti cu chirie, trebuie să furnizezi informaţii despre acea locuinţă. De reţinut faptul că art. 52 alin (1) din OUG nr.19/2020 prevede că "Rezultatele recensământului pot fi folosite doar în scopuri statistice şi de cercetare ştiinţifică."

Dacă o familie locuieşte în străinătate, dar vine în ţară în vacanţă, doar membrii gospodăriei rămaşi în ţară, la reşedinţa obişnuită, se vor recenza. Membrii din străinătate vor fi declaraţi plecaţi pe perioadă îndelungată (cel puţin 12 luni).

În cazul copiilor care locuiesc alternativ în două locuri de reşedinţă, se ia în considerare reşedinţa în care şi-au petrecut cel mai mult timp. Dacă perioada de timp este egală, atunci reşedinţa este cea la care copiii şi-au petrecut ziua de 1 decembrie 2021.

Atenţie! Doar în ultimă instanţă, o persoană poate oferi recenzorului, pe propria răspundere, informaţii corecte şi complete despre o altă persoană care nu poate participa la recensământ. Interviurile proxy se realizează doar în cazuri excepţionale şi doar dacă recenzorul nu a putut contacta în prealabil persoana ce trebuie recenzată.

În cazul persoanelor minore, completarea chestionarului în perioada de autorecenzare poate fi făcută de către unul dintre părinţi, de tutorele legal sau persoana majoră la care este în grijă.

De menţionat este faptul că la adresă se completează reşedinţa obişnuită. Pentru a servi unor politici publice benefice pentru comunităţi, scopul principal al recensământului este înregistrarea şi măsurarea populaţiei rezidente (conform reşedinţei obişnuite) şi NU a populaţiei după domiciliu, număr care poate include şi persoane care au părăsit România pentru o perioadă temporară.

Numărul de înregistrări pe o singură adresă de e-mail este nelimitat. Cel mai important aspect este ca e-mail-ul să fie unul valid, iar persoana care se ocupă de autorecenzare să aibă acces la respectiva adresă.

Cum se recenzează şi ceilalţi membri ai gospodăriei în etapa de autorecenzare?

Pas 1: Membrii gospodăriei pot desemna o persoană de referinţă (cap de familie) care să completeze formularul de preînregistrare. Această persoană înregistrează completează CNP-urile şi adresele de e-mail ale fiecărui membru.

Pas 2: Fiecare membru al gospodăriei primeşte, la adresa de e-mail indicată în formularul de preînregistrare, propriul chestionar de recensământ.

Pas 3: Mai apoi, fiecare intră pe link-ul primit prin e-mail unde i se deschide chestionarul la care va trebui să răspundă.

(advertorial)