Reprezentanții mai multor instituții din cadrul comitetului județean, care gestionează situațiile de urgență, s-au reunit miercuri seară pentru a dezamorsa criza refugiaților ucraineni ajunși în Bihor și care voiau să plece spre diverse țări UE, după ce, intempestiv, autoritățile ungare au condiționat intrarea în țara vecină a cetățenilor statelor non UE de deținerea de pașapoarte biometrice.

În această seară, efectivele ISU, ale Poliției și Poliției de Frontieră vor începe să-i preia pe ucraineni pentru a-i caza în diferite locuri în Oradea și în județ.

Celulă de criză

Potrivit informațiilor BIHOREANULUI, autoritățile din Bihor au fost luate prin surprindere de cele ungare, fiind înștiințate de Poliția de Frontieră din Hajdu Bihar „cu foarte puțin timp înainte” ca măsura de interzicere a accesului pentru persoanele care nu au pașapoarte biometrice să intre în vigoare la ora 14.45 (ora Ungariei).

Întrucât o mare parte a refugiaților ajunși în județul Bihor zilele trecute, după ce au intrat în România prin puncte de frontieră din județele Satu Mare și Maramureș, intenționau să își continue drumul spre țări din vestul Europei, decizia autorităților ungare le-a barat această posibilitate, obligându-le să rămână pe teritoriul României.

Autoritățile din Bihor au început să ia măsuri pentru preluarea din Borș a refugiaților ucraineni în baza unei dispoziții a prefectului Dumitru Țiplea, care, de asemenea, a convocat o ședință de urgență a Comitetului Județean pentru Conducerea și Coordonarea Intervenției (CJCCI), structură în care sunt reprezentate, între altele, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Poliția de Frontieră și Poliția Bihor.

Câți ucraineni putem caza în județ?

Conform Prefecturii Bihor, în Bihor pot fi cazați, în prezent, peste 9.000 de refugiați ucraineni, primele spații vizate în acest scop fiind cele puse la dispoziție în internatele unităților de învățământ și în locuințe private.

„La sfârșitul săptămânii trecute am cerut Inspectoratului Școlar să ne comunice posibilitatea de cazare în căminele școlilor. Avem 379 de locuri în internate, cele mai multe, 120, în internatul Colegiului Tehnic Mihai Viteazul din Oradea”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea BIHOREANULUI.

Pe de altă parte, CJCCI a centralizat de la primăriile din județ și informațiile privind disponibilitatea a aproape 9.000 de locuri de cazare oferite în case și apartamente deținute de bihoreni și de firme din Bihor.

Pe de altă parte, la nivelul ISU Crișana au fost pregătite echipamentele necesare înființării unei tabere pentru refugiați, cu cazare în corturi și asigurarea de hrană caldă preparată în bucătării de campanie. Locul unde ar urma să fie amenajată tabăra nu poate fi comunicat public, însă, în acest moment, iar însăși varianta unei tabere de corturi nu este dorită, deocamdată, din cauza vremii friguroase.

„În această seară, refugiații ucranieni vor fi preluați din Borș și transportați spre mai multe spații de cazare, de către echipaje ale ISU, Poliției de Frontieră și Poliției”, a spus prefectul Țiplea.

Reacție rapidă de la cetățeni

La puțin timp după ce BIHOREANUL a publicat știrea despre „blocada” instituită de autoritățile ungare față de refugiații din Ucraina care nu dețin pașapoarte biometrice, adică marea majoritate a acestora, o asociație studențească din Oradea a reacționat prompt, anunțând că la sediul acesteia zeci de tineri voluntari „așteaptă primul autocar cu ucraineni care nu au putut trece vama”, urmând ca aceștia să fie cazați atât la sediul ONG-ului, cât și în locuințe oferite de alte persoane.

Este de menționat, însă, că în județul Bihor sunt deja cazate câteva sute de refugiați din Ucraina, toți în spații puse la dispoziție de entități private și de cetățeni.

În Hotelul President din Băile Felix, de exemplu, se află 14 copii ucraineni cu vârste între 3 și 14 ani, care urmează să fie preluați în zilele următoare de o parohie din localitatea Dumbrava, din județul Alba.

De asemenea, Episcopia Greco-Catolică a Oradiei îngrijește de la sfârșitul săptămânii trecute 24 de refugiați din regiunea Odessa, iar numeroși preoți greco-catolici au anunțat că își pun casele la dispoziție.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!