Aleșii bihorenilor au aprobat joi, în unanimitate, asocierea între Consiliul Județean și 15 primării de comune și orașe din județ în vederea realizării a 16 centre de colectare a deșeurilor voluminoase prin așa numitul aport voluntar.

Cele 15 unități administrativ-teritoriale sunt comunele Lăzăreni, Aușeu, Chișlaz, Sălard, Borș, Nojorid, Copăcel, Buntești, Balc, Paleu, Cociuba Mare, Drăgănești, orașele Vașcău și Ștei, precum și municipiul Oradea, unde vor fi construite două platforme de colectare a deșeurilor voluminoase.

„Locațiile unde vor fi construite aceste platforme au fost stabilite în urma discuțiilor cu primarii din județ, astfel încât fiecare bihorean să aibă posibilitatea de a depozita aceste categorii de deșeuri la o distanță rezonabilă față de domiciliu. Valoarea totală a celor 32 de platforme este de aproximativ 11 milioane de euro. Ne propunem să accesăm fonduri europene în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și să le finalizăm pe toate până la sfârșitul anului 2023”, a spus Mircea Mălan, vicepreședinte al CJ Bihor care a și prezidat reuniunea aleșilor județeni.

Noile centre de colectare a deșeurilor se adaugă celor 16 care sunt deja în lucru, patru dintre acestea fiind în curs de finalizare la Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta, iar celelalte 12 în faza întocmirii studiilor de fezabilitate și proiectelor tehnice: Valea lui Mihai, Săcueni, Sântandrei, Tinca, Ceica, Oșorhei, Tileagd, Vadu Crișului, Bratca, Popești, Sânmartin și Sânnicolau Român.

În fiecare centru vor fi amplasate containere pentru colectarea separată a următoarelor tipuri de deșeuri: materiale textile, bunuri reutilizabile, metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, electrice/electrocasnice/electronice, materiale plastice, hârtie/carton, lemn/mobilier, vegetale, resturi din construcții și deșeuri care au un conținut periculos.

CJ Bihor finanțează construirea și dotarea platformelor, iar primăriile asigură condițiile necesare exploatării lor și posibilitatea ca ele să deservească și unități administrativ-teritoriale vecine. Fiecare cetățean va putea depozita deșeurile, cu titlu gratuit, în primii trei ani de funcționare a platformelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!