La inițiativa Consiliului Județean Bihor, peste 100 de hectare de pe teritoriul comunei Căbești urmează să fie declarate arii naturale protejate de interes județean. Aleșii bihorenilor au aprobat marți, într-o ședință online, un proiect în acest sens inițiat de vicepreședintele CJ Bihor Mircea Mălan, potrivit căruia vor primi acest statut trei zone din comună, și anume Valea Dâlbii – Peștera Ușorilor – Cheile Strâmturii, Râul Pietrificat de pe Sohodolul Căbeștilor și Cucuruzul – Valea Cascadei – Valea Iederii de pe Sohodolul Căbeștilor.

„Propunerea de declarare și instituire a regimului de arie naturală protejată de interes județean pentru cele trei zone este făcută pe considerentul că acestea conțin ecosisteme terestre, de apă dulce, forestiere, iar în cazul Văii Dâlbii și ecosisteme agricole de pășuni, care sunt vulnerabile, rare și remarcabile prin caracteristicile lor specifice”, motivează documentația care a stat la baza hotărârii votate de consilierii județeni.

Pe de altă parte, tot marți, aceștia au aprobat un alt proiect inițiat de vicepreședintele Mircea Mălan, pentru încheierea unui parteneriat între CJ Bihor, serviciul județean al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și Consiliul Local Drăgești, „pentru implementarea unor măsuri active de conservare a sitului Natura 2000 Tășad”, unde există o rezervație de calcare tortoniene și o peșteră.

Conform explicațiilor furnizate de Mălan într-o conferință de presă care a precedat reuniunea CJ Bihor, instituția județeană vrea ca, în colaborare cu celelalte două, să elaboreze măsuri pentru protejarea sitului Natura 2000 în contextul în care în zona respectivă există intenția unor investiții cu caracter turistic, iar acestea trebuie să fie făcute cu respectarea patrimoniului natural.

De altfel, a mai spus Mălan, ANANP și CJ Bihor vor elabora și un proiect în acest scop, care să fie finanțat cu fonduri europene nerambursabile din Programul Operațional Infrastructură Mare, axa destinată protecției mediului.