Chiar dacă se desfăşoară în împrejurări speciale, determinate de pandemia Covid, alegerile locale au început în Bihor cu dreptul.

Potrivit Biroului Electoral Judeţean, la ora 7.00 dimineaţa, toate cele 655 secţii de votare din localităţile bihorene erau funcţionale, fără ca preşedinţii, locţiitorii sau membrii birourilor acestora să lipsească. În toate secţiile de votare există şi materiale dezinfectante, la dispoziţia atât a membrilor birourilor, cât şi a alegătorilor.

Duminica aceasta sunt aşteptaţi la urne în cele 101 comune, oraşe şi municipii din Bihor 502.264 persoane cu drept de vot, din care 187.080 în Oradea, pentru a-şi alege preşedintele Consiliului Judeţean (în sistem uninominal), primarii, consilierii locali şi consilierii judeţeni.

Din cauza pandemiei Covid şi a necesităţii de prevenire a îmbolnăvirilor, atât membrii birourilor secţiilor de votare, cât şi alegătorii sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie, să păstreze o distanţă de siguranţă de minimum 1 metru faţă de celelalte persoane şi să-şi dezinfecteze mâinile după contactul cu materialele de votare.

Alegătorii trebuie să renunţe la mască doar câteva secunde, cât le este verificată identitatea, după care trebuie să-şi repoziţioneze masca în mod corect (peste gură şi nas) și să îşi introducă singuri actele de identitate în tabletele Sistemului electronic de verificare a prezenţei la vot şi pentru prevenirea votului multiplu. Tot singuri îşi aplică ştampila VOTAT pe cărţile de identitate.

Prefectura Bihor a distribuit pentru toate secţiile de votare, între altele, 142.200 măşti de protecţie şi 1.995 recipiente cu dezinfectant pentru mâini.

Date fiind condițiile de siguranță, este de așteptat ca procesul electoral să decurgă mai lent. Acesta se va încheia seara la ora 21.00.