Spitalul de boli infecțioase din strada Vlădeasa, despre care autoritățile promit că va fi la cele mai înalte standarde internaționale, ar putea fi construit de o asociere formată din trei firme și condusă de Erbașu Construcții, plus încă 9 subcontractanți.

În 10 zile

Spitalul de boli infecțioase de pe strada Vlădeasa are constructor desemnat! Antreprenorul Construcții Erbașu SA a fost desemnat câștigător pentru realizarea acestui proiect care are 6 luni - termen de proiectare și 30 de luni - termen pentru execuție”, a anunțat miercuri seară, pe pagina sa de Facebook, primarul Oradiei, Florin Birta.

Potrivit acestuia, contractul în valoare de 363,6 milioane lei (fără TVA), finanțat din fonduri europene prin PNRR, „va putea fi semnat după perioada de 10 zile în care pot fi formulate contestații” de către competitorii care nu au câștigat licitația organizată în acest scop de municipalitate.

La procedura lansată în ianuarie 2023 și câștigată de asocierea dintre Erbașu Construcții, Terra Gaz Construct și Concelex (care a declarat în ofertă că va avea 9 subcontractori), a mai participat o asociere condusă de firma orădeană Precon Transilvania, controlată de patronul grupului Selina, Beneamin Rus, și din care mai fac parte firmele Bogʼart, Square Birou Arhitectură Urbanism, Addict Engineering, Poliart, Lemacons şi Dacorum Group, această ofertă fiind clasată pe locul II.

De asemenea, la licitație s-a înscris și compania Guryapi Restorasyon Yaahhut Ve Ticaret, ca ofertant unic, dar având ca terţ susţinător firma AEP Architekten Eggert Generalplaner, această ofertă fiind, însă, descalificată.

În cele 10 zile rămase după anunțul privind oferta câștigătoare, perdanții pot depune contestații, ceea ce ar amâna semnarea contractului cu asocierea condusă de Erbașu Construcții.

După 3 ani, la standard 2024

Contractul de finanțare cu fonduri UE pentru construirea noului spital de Infecțioase a fost semnat în luna decembrie a anului trecut - la aproape 3 ani după lansarea propunerii de către primarul Oradiei, Florin Birta, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și managerul Spitalului Județean, Gheorghe Carp - la o valoare mult peste suma ofertată de câștigătorii licitației.

În timp ce contractul de finanțare este de 135 milioane euro (echivalentul a 672,473 milioane lei), oferta câștigătoare este, după cum rezultă din anunțul primarului, de 363,6 milioane lei (echivalentul a 73,45 milioane euro), plus TVA.

Noul spital va fi construit pe un teren de 2,5 hectare care a aparținut Ministerului Apărării Naționale, iar apoi Poliției de Frontieră, dar transferat municipalității orădene.

Clădirea va avea patru etaje, cu o capacitate de minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă, aceasta putând fi extinsă la nevoie la 295 de paturi. De asemenea, alte 20 de paturi vor fi pentru spitalizarea de zi și 11 pentru Terapia Intensivă, ceea ce duce totalul la un minimum de 249 de paturi și de maximum 326.

Capacitățile noului spital sunt formate dintr-o zonă pentru spitalizare continuă și spitalizare de zi, o zonă de îngrijire ambulatorie (policlinică, cu cameră hiperbarică), un dispensar TBC, o zonă de servicii de diagnosticare și un bloc operator. Unitatea medicală va avea, de asemenea, și un compartiment pentru urgențe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite (boli infecțioase, pneumoftiziologie), un cabinet pentru vaccinuri și spații pentru deservirea funcției educaționale pentru studenți și medicii rezidenți (sală conferințe, săli studiu, camere pentru rezidenți etc). Vor exista, de asemenea, un compartiment pentru primiri urgențe, o cameră de tratament și monitorizare și trei izolatoare cu câte o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale.

Totodată, noua clădire va cuprinde și servicii necesare diagnosticării (imagistică, explorări funcționale, endoscopie bronșică și digestivă).

Pentru a facilita accesul auto, care se va realiza din strada Vlădeasa, se vor construi 175 locuri de parcare pentru autoturisme și 139 pentru biciclete, distribuite în parcaj subteran și la sol.

Finanțarea nerambursabilă este de 95% din valoarea proiectului, contribuția administrației locale fiind, așadar, de 5% din valoarea totală a proiectului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!