De marți, 5 decembrie, există certitudinea construirii noului Spital de Boli Infecțioase din Oradea! Primarul Florin Birta a semnat contractul de finanțare cu fonduri europene, în valoare de 135 de milioane euro, a viitoarei unități medicale din strada Vlădeasa, la trei ani după ce inițiativa pentru construirea acestuia a fost anunțată împreună cu predecesorul său, Ilie Bolojan.

După doi ani

Anunțul privind semnarea contractului de finanțare a fost făcut marți după-amiază de primarul Oradiei, care s-a deplasat la București anume în acest scop.

„Contract de finanțare semnat pentru noul spital de pe strada Vădeasa”, a scris Florin Birta pe Facebook, amintind că ideea construirii unui nou spital de Infecțioase a fost enunțată la finele anului 2020, în plină pandemie, împreună cu Ilie Bolojan, în prezent președinte al Consiliului Județean Bihor, și cu dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean din Oradea, adăugând că „se dovedește încă o dată că buna colaborare dintre Consiliul Județean și Primăria Oradea aduce rezultate benefice atât orașului Oradea, cât și județului Bihor”.

Birta a arătat că „în ajunul Sfântului Nicolae, am semnat cu ministrul Sănătății, domnul Alexandru Rafila, contractul de finanțare europeană din PNRR, pentru realizarea spitalului, în valoare de 135 milioane de euro”, iar „până la Crăciun vom anunța și câștigătorul licitației pentru construirea spitalului, astfel încât în vara anului viitor să poată începe lucrările de execuție”.


(foto: Primăria Oradea)

De secol XXI

Proiectul construirii noului spital, cu fonduri europene nerambursabile, a fost depus de Primăria Oradea în cadrul PNRR în luna decembrie a anului trecut, pentru edificarea lui fiind vizat un teren de 2,5 hectare care a aparținut Ministerului Apărării Naționale, iar apoi Poliției de Frontieră.

Clădirea va avea patru etaje, cu o capacitate de minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă, aceasta putând fi extinsă la nevoie la 295 de paturi. De asemenea, alte 20 de paturi vor fi pentru spitalizarea de zi și 11 pentru Terapia Intensivă, ceea ce duce totalul la minimum 249 paturi și maximum 326.

Capacitățile noului spital sunt formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare și un bloc operator. Unitatea medicală va avea, de asemenea, și un compartiment pentru urgențe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite: boli infecțioase, pneumoftiziologie, un cabinet pentru vaccinuri și spații pentru deservirea funcției educaționale (sală conferințe, săli studiu, camere pentru rezidenți etc). Vor exista un compartiment pentru primiri urgențe, cameră de tratament și monitorizare, 3 izolatoare cu câte o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale.

De asemenea, spitalul va cuprinde și un ambulatoriu integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialități, precum și săli de tratamente. În cadrul ambulatoriului se va regăsi și o camera hiperbarică. Independent de acesta, cu acces separat de restul spitalului, se va regăsi Dispensarul TBC. „Pentru a oferi servicii medicale complete în specialitățile vizate, noua clădire va cuprinde, pe lângă serviciile necesare tratamentului pacienților internați, și serviciile necesare diagnosticului (imagistică, explorări funcționale, endoscopie bronșică și digestivă)”, arată un comunicat al Primăriei Oradea.

Pentru a facilita accesul auto, care se va realiza direct din strada Vlădeasa, se vor construi 175 de locuri de parcare pentru autoturisme și 139 de locuri de parcare pentru biciclete, distribuite în parcaj subteran și parcaje la sol.

Valoarea totală a proiectul este de 672.473.919,22 lei (TVA inclus), iar finanțarea nerambursabilă este de 95% din valoarea proiectului. Contribuția administrației locale va fi, așadar, de 5% din valoarea totală a proiectului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!