Primarul Florin Birta este îngrijorat că, în ciuda scumpirii parcărilor roșii, lumea tot pe carosabil își lasă mașinile. De aceea le-a pus gând rău și, în plus, dorește să desființeze actualul sistem al parcărilor de domiciliu, pentru că cei care nu au prins loc sunt nemulțumiți, iar reclamațiile curg gârlă.

Dacă orădenii preferă să dea 8 lei pentru o parcare pe carosabil în loc de 3 lei pentru una în subteran, înseamnă că încă nu s-a ajuns la prețul corect. Deci, înainte de a le desființa, ar trebui să vadă ce sumă sunt dispuși șoferii să plătească pentru a parca la sol. Metoda este corectă economic și aduce și mai mulți bani la buget.

Apoi, trebuie să ne punem problema de ce se feresc oamenii de noile parcări. În primul rând, pentru că sunt foarte înguste! Nu înțeleg de ce nu-și asumă Primăria să mai piardă niște locuri prin lărgirea spațiilor, câștigând în schimb la gradul de ocupare. Apoi, sistemul de taxare e neprietenos, iar aparatele sunt niște ieftineli care se defectează mereu!

În ce privește parcările de domiciliu, a umbla acum la ele e ca și cum ai stârni un viespar. Domnul primar trebuie să înțeleagă că nu poți mulțumi pe toată lumea. Prin preconizatele modificări va ajunge să-i sară în cap și cei care până acum au avut abonamente. Rezolvarea acestor probleme nu se poate face peste noapte, ci cu răbdare, ca la reabilitarea sistemului de termoficare.

Pe lângă campania permanentă de amenajare la sol a noi locuri de parcare, se pot construi relativ repede parcări de 400-500 de locuri în cele mai aglomerate zone. Dacă an de an numărul locurilor va crește semnificativ, se va reduce presiunea asupra administrației locale și vor veni sume importante la bugetul local. Dar pentru asta trebuie minte și răbdare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!