Acum un deceniu, proaspătul primar Ilie Bolojan, care încă nu renunţase la pantalonii traşi până la subsuoară, stabilea un program drastic localurilor din oraş. Cu toate că îşi propunea de pe atunci să dezvolte latura turistică a municipiului, voia să închidă cârciumile la ora 22, de trebuia, ca să poţi bea alcool noaptea, să mergi la farmacii pentru o frecţie galenică. Nu-i mai puţin adevărat că era o nebunie totală atunci: reguli nu, zgomot cât cuprinde şi, mai ales, mizerie la greu!

Florin Birta a scos, acum, în dezbatere noul regulament privind organizarea activităţilor în zonele publice. În ce priveşte terasele, cred că cel mai important ar fi să-i oblige pe unii birtaşi să-şi intimizeze zona fără să facă economii la materiale şi bun gust. Aranjamentele florale ale teraselor ar mai compensa sărăcia unor jardiniere rămase ici-colo încă de pe vremea lui Petru Filip.

Dacă tot ne luăm ca model Viena, şi nu Istanbulul, poate ar trebui revizuit şi programul de funcţionare al ABC-urilor din centru, multe devenite non-stopuri. Ca să poată trăi şi localurile, ABC-urile ar trebui închise la ora 19. Iar cafenelele şi barurile ar fi bine să aibă program până la miezul nopţii, urmând ca noctambulii să petreacă prin cluburi până în zori de zi.

E loc pentru toată lumea, iar Primăria ar trebui să-i protejeze pe cei din HoReCa, pentru că au fost extrem de afectaţi de pandemie. Şi n-ar strica să relansăm Pasajul Vulturul Negru, care a căzut pe locul II de când terasele de pe Alecsandri sunt la mare modă. Altfel ar sta treaba dacă imensele vitrine din Pasaj ar putea fi folosite la fel ca şi cele din cartierul roşu al Amsterdamului. Ştiu, mi se va spune că la noi prostituţia e interzisă; chit că, iată, Parlamentul României funcţionează legal...