Domnul profesor universitar, senator și medic Florin Bodog și-a depus candidatura pentru postul de decan al Facultății de Medicină și, după ce fostul decan Adrian Maghiar s-a retras din competiție, a ajuns la mult râvnita demnitate. Adevărul este că pe lângă postul de senator, de profesor universitar, de medic la spital și probabil ceva mahăr la asociația de locatari, decanatul îi mai lipsea lui Bodog.

Din declarația de avere a domnului decan se constată că în același timp ia simbrie și de la Senat, și de la Universitate, și de la Spitalul Județean. Dacă să zicem că Senatul poate fi împăcat cu Universitatea, pentru că muncește cinci zile la București și predă în a șasea la Oradea, cum de ia un salariu întreg de la Spital, unde fizic nu are cum să presteze mai mult de o zi? Ca să nu mai vorbim că omul are și alte activități și necesități, că doar face politică și poate și una demografică.

Onorabilitatea unei facultăți se câștigă în zeci de ani și poate fi făcută țăndări în câteva minute. Mulți ani au trebuit să treacă după rușinosul episod cu diplomele false de la Medicină ca studenții să vină iar cu încredere la Oradea. Iar acum, prezența domnului Bodog la cârma instituției este o vulnerabilitate care ar putea din nou să ducă la prăbușirea credibilității școlii de medici de pe Criș.

Nu, nu e vorba că proaspătul decan are două doctorate făcute parcă nu la Medicină, ci la Muzică, pentru că sunt cu cântec. Deja la noi plagiatul este atât de răspândit, încât Parlamentul ar face bine să-l legifereze. Și să existe două categorii de doctorate, amândouă valabile și onorabile: plagiate și făcute pe bune.

Baiul este că domnul Bodog e implicat într-un proces similar cu cel în care a fost băgat la Rahova însuși fostul prim-ministru Liviu Dragnea. Ba, după cum zic procurorii, probatoriul în cazul Bodog este mult mai puternic decât în cazul fostului lider pesedist.

Când Bodog, contrar aspirațiilor domniei sale după funcții, a renunțat să fie uns șef la organizația PSD Bihor, explicația a fost că domnul în cauză este vulnerabil din cauza procesului. Să fi aflat între timp domnul Bodog că ciudata noastră Justiție a pornit mașina de spălat cadavre?

Cert este că sistemul universitar românesc este atât de putred încât nu ne mai mirăm de nimic. Am ajuns să vedem că mahării din Universități se perpetuează la putere prin legi date pentru ei cu dedicație, iar de acești boieri ai catedrelor nu se poate scăpa decât dacă-i duci pe ultimul drum sau dacă-i duci cu duba.

Sper ca, în noua calitate, domnul Bodog să reușească măcar să renoveze clădirea Facultății de Medicină, chit că mă întreb de ce nu a făcut-o de atâția ani de când e șef la București și avea toate intrările să facă rost de bani pentru părăginita clădire.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!