Ziare.com face publice noi detalii din procesul în care PSD-istul Florian Bodog este judecat, alături de o altă orădeancă, Olivia Marcu (fostă Baciu), pentru angajarea fictivă a acesteia la Ministerul Sănătăţii pe vremea când el conducea instituția. O angajată din Minister a confirmat acuzațiile procurorilor, dezvăluind instanţei de judecată că nu a văzut-o niciodată pe orădeancă la serviciu.

Este vorba despre dosarul în care șeful PSD Oradea este acuzat că acuzat de DNA că a angajat-o la minister şi ţinut-o pe postul de consilier pe Marcu, deşi aceasta din urmă n-a dat pe la serviciu, încasând doar banii, peste 75.000 lei.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere că, la data săvârşirii faptelor, Florian Bodog era ministru al Sănătăţii, iar faptele de abuz în serviciu şi fals aveau legătură cu atribuţiile de serviciu ale acestuia.

Pontajul, bată-l vina

Ziare.com arată că martora Daniela Petruţa Enache, care lucra şi ea la cabinetul lui Bodog, a "scăpat" un detaliu important în depoziţia făcută marţi, 29 noiembrie. "Detaliul este legat de acuzaţia de fals intelectual reţinută în sarcina lui Florian Bodog, mai exact că acesta îi punea pe consilieri să-şi facă singuri "pontajele", pe care el apoi le confirma prin semnătură", scrie sursa citată.

Enache a susţinut că fişele în cauză îi erau trimise fostului ministru, care le supunea "verificării şi aprobării". "Deşi e greu de crezut că ministrul chiar verifica programul consilierilor săi, cumva martora a aruncat vina pe Florian Bodog în legătură cu programul de lucru al Andreei Olivia Marcu (fostă Baciu), despre care a spus că n-a văzut-o niciodată la Minister", notează ziare.com.

"Nu îmi amintesc să o fi văzut pe doamna Baciu la Minister, dar ştiam că este colega noastră şi consilieră a ministrului. (...) Nu ştiu care era programul doamnei Baciu. Noi ne redactam foile de prezenţă, în funcţie de programul fiecăruia şi din dispoziţia directă a ministrului Sănătăţii. După întocmire, foile de prezenţă erau supuse verificării şi aprobării de către domnul ministru. Atât eu cât şi colegii mei redactam aceste foi de prezentă la sfârşitul lunii, ca urmare a dispoziţiei verbale a domnului ministru", a declarat femeia.

Uite analiza, nu e analiza

Ziare.com mai scrie că un alt detaliu pe care l-a dat martora se referă la proiectul la care Florian Bodog şi Andreea Olivia Marcu pretindeau că lucrau împreună. Întrebată dacă a auzit despre efectuarea unei analize cu privire la achiziţiile din spitale, Enache a spus că nu îşi aminteşte. "Precizarea este importantă deoarece la o astfel de analiză ar fi lucrat intens Florian Bodog alături de Olivia Marcu, acesta fiind proiectul pentru care femeia a fost plătită", explică ziare.com.

De altfel, informaţia apare în depoziţia lui Bodog, dată în faţa instanţei pe 19 octombrie 2022: "A efectuat la solicitarea mea o analiză pe costuri a spitalelor din Bucureşti, cele care ţineau de Ministerul Sănătăţii, cu privire la preţurile pe care le obţineau la achiziţii publice. Aşa cum mă aşteptam, (Olivia Marcu - n.r.) a descoperit diferenţe mari de preţuri la aceleaşi consumabile şi medicamente. Pentru acest motiv, am început să lucrăm la un cadru care urma să asigure achiziţii comune la aceste spitale pentru materiale sanitare. Acest lucru a creat mari valuri în Minister, cât şi în spitale, deoarece managerii nu doreau să colaboreze între ei într-o asemenea structură. Am pregătit şi un ordin de ministru în acest sens, dar pentru că am fost schimbat din funcţie Ministerul a îngropat absolut orice urmă a acestei iniţiative", a susţinut Bodog.

„Diferenţa dintre muncă şi prezenţa fizică"

Marcu a susţinut, în aceeaşi zi în care fusese audiat Bodog, că a fost angajată la Minister ca biostatistician, cu studii post-universitare în SUA, și că, de la începutul colaborării, "înţelegerea cu Florian Bodog a fost să îl asiste pe domeniul ei de specialitate fără să se mute din Oradea şi fără să "ponteze" la sediul Ministerului Sănătăţii".

"Mă aflu în faţa dumneavoastră pentru că nu se face distincţia între muncă şi prezenţă fizică, precum şi pentru că nişte documente nu au fost elaborate cum trebuie de către cei cu atribuţii în acest sens", a declarat Olivia Marcu în faţa judecătorilor.

Ce acuzaţii le aduc procurorii DNA lui Bodog şi Marcu

Aşa cum BIHOREANUL a mai relatat de-a lungul timpului, Florian Bodog, în prezent senator, lider al PSD Oradea şi prodecan la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, a fost trimis în judecată de DNA în 2021.

Potrivit DNA, PSD-istul este acuzat de trei infracţiuni: abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale), fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracţiuni).

Concret, parlamentarul este acuzat că a angajat fictiv la Ministerul Sănătăţii o consilieră personală din Oradea, pe Marcu (fostă Baciu) Olivia Andreea, care nu s-a prezentat nici o zi la serviciu şi nici nu a prestat activităţile pentru care era angajată, dar a fost plătită timp de un an. Femeia a fost trimisă în judecată, la rându-i, de DNA, pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu.

Mai mult, Bodog ar fi semnat în locul acesteia foile colective de prezenţă, atestând în fals prezenţa ei în Minister, dar şi două contracte individuale de muncă şi o declaraţie pe proprie răspundere.

"Concret, în perioada februarie 2017 - ianuarie 2018, inculpatul Bodog Florian Dorel (care în prezent nu mai ocupă funcţia de ministru), deşi cunoştea că angajata sa în funcţia de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu şi nu a prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului, ar fi atestat în mod nereal prezenţa acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezenţă şi nu ar fi luat măsuri pentru sancţionarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului, inculpata Marcu Olivia Andreea, ar fi obţinut drepturi salariale necuvenite de 75.656 lei, sumă ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv", au transmis procurorii DNA.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că se va constitui parte civilă în procesul penal, pentru recuperarea sumei de 75.656 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!