Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a fost inclus, din nou, într-un sondaj realizat la nivel național, menit să măsoare pe de o parte încrederea cetățenilor în politicieni, pe de alta notorietatea acestora.

Fostul primar al Oradiei este și de această dată în top, chiar dacă a afirmat în repetate rânduri că nu este consultat înainte de a fi inclus în sondaj și că nu va candida la Președinția României.

În Top 10 la încredere

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de INSCOP, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, se află pe locul 9 în topul încrederii cetățenilor în personalități politice.

Pe podium se află secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, tot mai vizibil în politica internă din România, care își conturează un profil de prezidențiabil, ca independent, el fiind cotat cu 36,6% încredere multă și foarte multă.

Fostul președinte al PSD, care a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Traian Băsescu în anul 2004, este urmat de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, în prezent șefă a Parchetului European, măsurată cu 34,3% încredere multă şi foarte multă, și de primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, cu 32.4%.

În clasament urmează premierul Marcel Ciolacu (locul IV – 25,3%), șefa Partidului SOS, Diana Şoşoacă (locul V – 22,7%), fosta primăriță a Capitalei Gabriela Firea (locul VI – 21,4%), George Simion (locul VI – 20,7%), fostul premier Nicolae Ciucă (locul 8 – 19,1%), actualul președinte al României Klaus Iohannis (locul VIII – 16,2%).

Bihoreanul Ilie Bolojan beneficiază, potrivit sondajului INSCOP, de un capital de încredere de 12,9%, fiind pe locul IX, în timp ce clasamentul este închis de liderul USR Cătălin Drulă (locul X- 6,7%).

„Datele atrag atenţia prin două elemente: faptul că ocupanţii primelor trei locuri nu sunt actori activi în politica naţională, dar performează în domeniile lor de activitate, precum şi nivelul de încredere în Diana Şoşoacă peste aşteptări, ceea ce arată existenţa unor segmente din populaţie care rezonează la mesaje ultra-radicale, un veritabil turnesol al unei stări de nemulţumire profundă”, a precizat Remus Stefureac, director INSCOP Research.

Cei mai faimoși

În ceea ce privește notorietatea, președintele Klaus Iohannis este cotat ca fiind, în mod previzibil, politicianul cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 100% dintre respondenţi declarând că au auzit de el.

Şeful statului este urmat de Gabriela Firea, cu o notorietate de 94,6% (locul II), de Diana Şoşoacă cu 93,8% (locul III), de Emil Boc cu 93,7% (locul IV), de Mircea Geoană cu 92,2% (locul IV) şi Marcel Ciolacu cu 92% (locul V).

Dintre persoanele intervievate, au răspuns că au auzit de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi 86,5% (locul VI), 83,8% de liderul liberal Nicolae Ciucă (locul VII) şi 81,4% de liderul AUR George Simion (locul VIII), liderul USR Cătălin Drulă beneficiind de o notorietate de 41,6% (locul IX), iar Ilie Bolojan de 34,3% (locul X).

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20-27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul unui chestionar, pe un eșantion reprezentativ de 1.100 persoane, cu vârsta de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%.

În sondaje da, în alegeri ba

Recentul sondaj INSCOP nu este primul în care numele lui Ilie Bolojan este inclus între personalitățile politice măsurate. Anul trecut, de pildă, Avangarde l-a cotat cu 22% în intenția de vot pentru funcția de primar al Capitalei, fiind clasat pe locul II în această privință (după Gabriela Firea).

Contactat atunci de BIHOREANUL, președintele CJ Bihor a afirmat, însă, că nu a fost consultat înainte ca numele să-i fi fost inclus în evaluare, dar și că „nu se pune problema” să candideze la Primăria București.

Și de data aceasta, Bolojan a declarat că nu știa nici despre efectuarea sondajului, nici despre măsurarea sa. „Nu am știut despre sondaj și nu am fost consultat”, a spus, sec, președintele CJ Bihor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!