Ai fosă septică în curte? Trebuie s-o declari! Toate primăriile din țară erau obligate să înființeze până la 30 octombrie „registrul de evidență a sistemelor individuale adecvate” în care să înscrie fosele septice din localitate.

Motivul e simplu. „În Bihor, din Hidișel până în Holod, majoritatea localităților nu au canalizare. Nimeni nu știe câte gospodării chiar au contracte de vidanjare a foselor septice și unde ajunge conținutul acestora”, spune șeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu.

„Nu stați după oameni!”

Prin HG 741/22 mai 2022, administrațiile locale au fost obligate să își constituie până la 30 octombrie un „registru de evidență a sistemelor individuale adecvate”. Persoanele fizice și juridice care dețin bazine vidanjabile etanșe sau fose septice cu evacuare sunt obligate să le înscrie în registrele locale, sub sancțiunea unei amenzi între 5.000 și 10.000 lei.

Termenul limită este de 120 zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare a apelor uzate, respectiv de 180 zile de la intrarea în vigoare a HG, adică până în 27 noiembrie 2022, în cazul celor deja existente.

„Le-am transmis tuturor primarilor: «Nu stați după oameni! Bateți-le la poartă și spuneți-le să se înscrie în registru, pentru că se vor face controale și se vor da amenzi»”, spune Șerbănescu.

Vidanjarea, obligatorie 

Scopul HG 714 este de a evita poluarea apelor, domeniu în care România riscă să intre în procedură de infringement (n.r. încălcare a unei norme europene). Normativul obligă proprietarii foselor să încheie contracte cu firme de vidanjare care să le descarce într-o stație de epurare. „În perioada următoare se vor verifica atât fosele septice, cât și existența contractelor de vidanjare”, spune șeful Gărzii.

Situația e cât se poate de gravă. Marea majoritate a gospodăriilor sunt încă neracordate la rețele de canalizare și folosesc fose septice ori chiar tradiționala latrină în curte. În epoca digitalizării, 86,8% din comunele din Bihor au apă potabilă și doar 37,4% rețele de canalizare, potrivit evidențelor Consiliului Județean. 

Numai în arealul deservit de Compania de Apă Oradea există circa 2.300 de gospodării racordate la rețeaua de apă, dar nu și la cea de canalizare. Dintre acestea, circa 1.200 au deja aviz de racordare la canalizare, iar diferența de 1.100 de beneficiari au fose. Unii pentru că nu vor să plătească, pe lângă cei 4,51 lei pentru metrul cub de apă, încă 3,73 lei pentru canalizare, alții pentru că operatorul încă nu a ajuns cu canalizarea și pe strada lor. 

Indiferent de motiv, aceștia vor trebui să apeleze la o firmă de profil pentru vidanjarea fosei din curte. „Cei care au abonament la noi plătesc odată cu factura, ceilalți plătesc o taxă de circa 400 lei înaintea prestării serviciului”, spune directorul CAO, Lucian Chindlea (foto)

Toamna se numără fosele...

Recensământul foselor este privit în mod diferit de primar. Cristian Laza, edilul de Sânmartin, nu își face probleme. „Mai puțin de 5% din gospodării au fose, așa că inventarul lor va merge destul de repede”, spune el.

În Sântandrei, „recensământul” este pe terminate. „Din cele 500 de gospodării de pe străzile fără canalizare avem cam 400 de declarații. Oamenii s-au mobilizat, speriați de amenda de peste 5.000 lei”, spune primarul Ioan Mărcuș.

În zonele din capătul județului situația este, însă, diferită. Primarul de Balc, Sorin Sabău, spune că, decât să se ocupe de recensământul foselor, guvernanții mai bine ar finanța extinderi ale rețelelor. „Facem bazine de înot la Tăuteu, Marghita, Săcueni și Diosig, dar noi nu avem apă și canalizare în județ. Nu e normal!”, protestează Sabău.

Un inventar fără rost

Atitudinea acestuia e împărtășită și de primărița din Căbești. „Vrem să demarăm anul viitor, pe programul Anghel Saligny, modernizarea rețelelor de apă și canal din comună, așa că nu are rost să le impunem oamenilor fose septice”, spune Corina Ene, subliniind că populația e prea săracă să folosească fose. „Am vrut să facem o fosă pentru școală. Studiul de fezabilitate ne-ar fi costat 15.000 lei, iar fiecare din cele două goliri pe lună încă 400 lei. Am renunțat”.

La fel, în Cociuba Mare, din circa 600 de gospodării neracordate la rețea, doar 14 localnici și-au declarat fosele septice până vinerea trecută. „În primăvara anului viitor vrem să începem lucrările la canalizare, ca să rezolvăm această problemă”, spune primarul Mihai Sferle.

Până una-alta, sătenii se descurcă cum pot. „Nu are nimeni contract de vidanjare și mă îndoiesc că plătește cineva 400 lei pentru golirea fosei. Majoritatea le deversează conținutul pe grădini”, spune, sincer, primarul. Or, recensământul foselor septice tocmai acest lucru îl vrea evitat pe viitor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!