O sală de clasă a Şcolii gimnaziale din Sălişte de Vaşcău, un sat din comuna Criştiorul de Jos, a devenit una dintre cele mai moderne din judeţul Bihor, după ce echipa de voluntari ai proiectului "Laboratoare rurale" a amenajat acolo un cabinet de informatică cu echipamente IT noi sau recondiţionate.

O lună de muncă

Evenimentul de inaugurare a laboratorului, unde au fost prezenţi mai mulţi voluntari şi reprezentaţi ai şcolii, a avut loc săptămâna trecută, la o lună după ce voluntarii au început munca.

"După ce am ales şcoala pe care urma să o ajutăm, am mers acolo, am făcut măsurători şi o listă de materiale necesare. Am trecut apoi la curăţat pereţii de vopseaua veche, am gletuit, am astupat crăpăturile şi am finisat. Am zugrăvit, am instalat lustre, am montat parchet, am înlocuit uşa de la intrare şi am instalat mobilierul. Spre final ne-am ocupat de decorarea pereţilor, am pictat, am instalat tabla smart şi toate echipamentele IT", a povestit BIHOREANULUI voluntarul Ionuţ Coman, iniţiatorul proiectului.

La amenjarea laboratorului au participat 15 voluntari orădeni, care s-au deplasat timp de mai multe zile în satul bihorean. În primele zile au muncit alături de ei şi câteva cadre didactice ale şcolii, dar şi angajați de la magazinul Leroy Merlin din Oradea, principalul partener în acest proiect, care a oferit gratuit materialele de construcţie.

Costul amenajării şi dotării sălii a fost de aproximativ 20.000 euro. Echipa "Laboratoare rurale" a avut mulţi parteneri, printre ei numărându-se Accesa, care le-a oferit componentele IT, Techomed Grup care a sprijinit financiar deplasările, mâncarea voluntarilor și vopselele sau Madera Desen, care a făcut mobilierul, precum şi câteva asociaţii, cum ar fi Asociaţia Crişana 6, care a sprijinit logistic întregul proiect.

Se caută sponsori

"Acesta este al doilea laborator pe care l-am amenajat în întregime, după cel din Balc, realizat la începutul anului trecut. Pe lângă acestea mai avem încă 6 cabinete de informatică dotate cu echipamente", a mai spus Ionuţ Coman.

Proiectul "Laboratoare rurale" a luat naştere în toamna anului 2020, după ce tânărul a citit un articol în BIHOREANUL care spunea cât de puţine şcoli din Bihor sunt dotate cu calculatoare. De atunci, acesta a adunat o echipă de tineri care recondiţionează aparatura electronică pe care o primesc de la companii sau de la persoane care nu mai au nevoie de ele, iar apoi le livrează voluntar şcolilor din judeţ care le cer ajutorul.

Cum proiectul este unul benefic pentru comunitate, acesta va continua, iar companiile sunt invitate să se implice. "Vrem să colaborăm cu acele companii care înlocuiesc echipamentele IT periodic şi care ni le-ar putea dona pe cele vechi. Apoi mai avem nevoie şi de mobilier, materiale de construcţii, table smart pentru copii, dar şi suport de logistică şi hrană pentru voluntari", a mai explicat iniţiatorul proiectului.

Cei care doresc să srpijine iniţiativa pot contacta echipa pe pagina de Facebook "Laboratoare rurale" sau la numărul de telefon 0740.888.903.