Primarul Florin Birta a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL că va propune Consiliului Local al Oradiei ieftinirea gigacaloriei.

Gigacaloria va scădea la 373 lei

Consilierii locali vor fi chemaţi, săptămâna viitoare, să aprobe reducerea cu 23 lei a preţului gigacaloriei plătite de orădeni, de la 396 lei la 373 lei.

"Voi propune Consiliului Local ieftinirea gigacaloriei în cadrul şedinţei de săptămâna viitoare. Reducerea de preţ va fi de 23 lei, de la 396 lei la 373 lei pe gigacalorie", a declarat primarul Florin Birta. 

Potrivit edilului, măsura a devenit posibilă ca urmare a alocărilor financiare promise de la bugetul central, pentru compensarea preţului gazului ars de Termoficare Oradea în procesul de producţie a energiei electrice furnizate în sistemul naţional şi a energiei termice livrate consumatorilor din Oradea şi Sânmartin.

"Guvernul şi-a asumat compensarea a 50% din diferenţa dintre preţul plafonat al gazului, de 250 lei pe MWh, şi preţul de 275 lei pe MWh, cât plăteşte, de fapt, Termoficare Oradea (n.r. - pentru achiziţionarea gazului folosit apoi pentru încălzirea apartamentelor din Oradea). Din diferenţa de 25 lei pe fiecare gigacalorie, jumătate suportă bugetul central, iar jumătate bugetul local. Drept urmare, în total în această iarnă, noi ar trebui să primim circa 11,7 milioane lei de la Guvern, din care am primit până acum 5,7 milioane lei pentru lunile noiembrie şi decembrie", a explicat Birta.

Diferenţa urmează să fie transferată bugetului local în tranşe în baza deconturilor depuse de municipalitatea orădeană la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei Locale.

Facturile vor scădea cu circa 20 lei pe lună

Solicitat de BIHOREANUL, directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu, a făcut un calcul în care s-a raportat la facturile pe luna decembrie, care urmează să fie afişate curând în blocurile orădene, iar reducerea de tarif va însemna scăderea facturilor cu între 20 şi 26 lei pe apartament.

"La o garsonieră de 36 metri pătraţi suprafaţă utilă, costul cu încălzirea se va reduce cu 26 de lei de la 245 lei la 219 lei, la un apartament de două camere de 50 metri pătraţi, vorbim de o reducere 20 lei, de la 323 lei la 303 lei, iar în cazul unui apartament de 50 metri pătraţi, vorbim tot de reducere de 26 lei de la 415 lei la 389 lei", a detaliat Creţu.

Ieftinirea la 373 lei a gigacaloriei plătite de orădeni, o premieră pentru ultimii ani, este însă departe de nivelul de 283 lei de dinaintea majorării de tarife votată de Consiliul Local în luna noiembrie.

În schimb, costurile cu încălzirea unui apartament racordat la sistemul centralizat de termoficare sunt cu mult sub cele ale orădenilor care se încălzesc pe gaz şi nu beneficiază de subvenţii atât de la bugetul central, cât şi de la bugetul local.