Metalul cu cea mai largă întrebuinţare, după fier, aluminiul este atât de răspândit în industria ambalajelor pentru că este şi uşor de reciclat. Doze de suc, folii, cutii de conserve, toate aceste obiecte confecţionate din aluminiu pot fi valorificate. Fireşte, cu o condiţie: să fie colectate separat. 

Uşor de prelucrat

Muncitorii RER Vest aproape că nu ridică niciun sac galben sau pubelă cu deşeuri reciclabile fără ca printre resturi să nu existe şi ambalaje din aluminiu. 

Un metal uşor şi maleabil, care se poate prelucra în foiţe foarte subţiri, aluminiul este foarte răspândit în industrie şi se foloseşte la scară largă, regăsindu-se în ambalaje (precum dozele de suc sau bere, cutii de conserve, caserole pentru mâncare) până la fabricarea unor carcase pentru calculatoare sau diferite piese pentru aparatele electrocasnice, de exemplu. Cine n-a acoperit mâncarea măcar o dată cu o folie de aluminiu, material care este şi un bun conductor termic?

Aluminiul e atât de răspândit şi pentru că este unul dintre materialele cel mai uşor de reciclat. Iar prin reciclarea unei tone de aluminiu, se evită emiterea în atmosferă a 9 tone de dioxid de carbon, o cantitate echivalentă cu a parcurgerea a 40.000 km cu maşina!

Salvăm resursele 

Produsele din aluminiu sunt şi pe lista reciclabilelor care trebuie colectate separat. Locul ambalajelor din aluminiu este în sacul galben sau în pubelele şi containerele destinate fracţiei uscate. 

Laura Dărăban"Ca oameni care producem gunoi, este responsabilitatea noastră de a ne asuma rolul în economia circulară. Dacă noi colectăm separat ambalajele din aluminiu, contribuim la conservarea resurselor şi reducem din poluarea produsă de exploatarea minereului de bauxită, necesar producerii aluminiului", explică Laura Dărăban (foto), responsabil de comunicare în cadrul RER Vest. 

Conform datelor la nivel mondial, 70% din cantitatea de aluminiu extrasă de oameni şi folosită în ambalaje şi alte produse finite încă există pe piaţă şi în industrie. Aruncat în natură, acest tip de material se descompune în aproximativ 500 de ani!

La reciclat

Tot aluminiul, indiferent de formă sau ce fel de produs este, poate fi reciclat, atât timp cât e curat. "Toate dozele, foliile, ustensilele de gătit, ambalajele alimentare, tot ce este de aluminiu şi a fost clătit, se depozitează în sacul sau pubela galbenă. Aşa ajunge să fie colectat de autospecialele RER Vest, ca mai apoi să fie dus la staţia de sortare a Eco Bihor", explică Dărăban.

După ce sunt sortate şi balotate, ambalajele de acest gen sunt vândute de Eco Bihor reciclatorilor. Fabricile de reciclare a acestui material îl mărunţesc şi apoi îl topesc, iar ulterior îl comprimă în lingouri de aluminiu. 

"Durează aproximativ o lună şi jumătate ca un ambalaj din sacul galben depozitat de noi să devină un nou produs, o doxă de suc, de exemplu, pe care o putem vedea pe raftul unui supermarket", mai spune reprezentanta RER Vest. Aşadar, colectarea separată a deşeurilor chiar are rost!


CE ARUNCĂM?
Cum se colectează separat

RER Vest le aminteşte tuturor orădenilor că este obligatorie colectarea separată a deşeurilor, adică aruncarea resturilor pe categorii, astfel încât o parte cât mai mare să poată fi reciclată sau valorificată.

La categoria reciclabile (colectate în sacii galbeni sau pubele dedicate) sunt incluse hârtii, cartoane, plastic, metale şi sticle, adică deşeuri de ambalaje. Aşadar, aici regăsim deşeuri precum PET-uri, ambalaje de detergent, ambalaje cum sunt cele pentru şampon şi gel de duş, caserole din plastic, pungi şi folii din plastic, ambalaje Tetra Pack (cutii de lapte, cutii de suc), cutii de conserve, doze din aluminiu, capace, ziare, reviste, produse din papetărie, caiete, cutii de carton, pliate şi legate.

Materialele feroase şi neferoase pe care orădenii le pot arunca în sacul sau pubela galbenă sunt: cutii de conserve, dopuri şi capace metalice, sprayuri alimentare sau cosmetice, tăvi alimentare metalice, folie din aluminiu, doze de băuturi, cutii din metal.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!