Lucrările de reamenajare pe bani europeni a stațiunii Băile Felix se apropie de sfârșit. Anul viitor vor începe, însă, altele. 

„Vrem să continuăm actualul proiect de amenajare a promenadei din centrul stațiunii cu încă unul care să prevadă prelungirea ei, prin întubarea pârâului Hidișel, astfel încât să lege stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai”, anunță primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza.

Șantier pe închidere...

În ultimii 5 ani, Băile Felix și Băile 1 Mai s-au transformat din stațiuni pentru bătrâni, atrași de tratamentul cu apă geotermală, în destinații pentru vacanța tinerelor familii, cu locuri de promenadă și ștranduri cu tobogane. „În total s-au investit 20 de milioane euro în infrastructură și servicii”, spune primarul Cristian Laza (foto).

Lucrările de amenajare pe bani europeni a centrului stațiunii, prin amenajarea unei promenade de-a lungul pârâului Hidișel și a unei piațete cu arteziană în zona centrală, se apropie de sfârșit. Chioșcurile din anii ʼ90 cu aspect de tarabă au fost demolate, riveranii au început reabilitarea fațadelor clădirilor din centru, iar constructorii au pavat zona. „Viitoarea fântână arteziană este în curs de finalizare, iar săptămâna aceasta va fi racordată la rețea, astfel încât să putem închide proiectul”. Pentru că anul viitor va fi deschis altul...

... și noi lucrări

Primăria Sânmartin va depune luna viitoare spre finanțare, tot din fonduri europene, un nou proiect în valoare de 6 milioane euro, pentru o nouă zonă de promenadă. „Vrem să prelungim actuala promenadă din zona centrală prin întubarea parțială a pârâului Hidișel, astfel încât să lege stațiunile Băile Felix și Băile 1 Mai”, spune Laza.

Lungă de aproape 3 km, promenada va porni din drumul spre Cordău, de lângă complexul President, și va urma cursul pârâului pentru a ajunge la Hotel Internațional prin spatele caselor, de unde va străbate stațiunea prin centru, folosind zona proaspăt amenajată (foto jos). La ieșirea din Felix spre Oradea, va traversa drumul de Beiuș în zona pensiunii Davidoff și va ajunge în Băile 1 Mai, unde pârâul Hidișel se varsă în Peța. „Cursul apei va fi întubat parțial, iar deasupra vor fi amenajate foișoare pentru relaxare cu podele transparente astfel încât trecătorii să poată admira plantele și peștii din pârâu”, explică primarul.

Proiectul, care mai vizează amenajarea de spații verzi, mobilier urban și iluminat public modern, va fi depus spre finanțare în decembrie, iar lucrările efective ar putea începe în primăvara lui 2024. 

Adio, bazar!

Și nu va fi singurul șantier de anul viitor. Conducerea SCT Felix a refuzat prelungirea contractelor de închiriere a terenului aferent vechiului bazar din centrul stațiunii. Ultimele tarabe inestetice au fost demontate în această toamnă, iar în urma lor a rămas doar placa de beton. „Pe amplasament va fi amenajată o alee comercială în ton cu spațiile pentru vânzare aprobate de Primărie. Proiectarea buticurilor va fi finalizată în iarna aceasta, astfel încât în vara anului viitor să poată deja să funcționeze”, spune directorul SCT Felix, Florian Serac (foto).

Investiția, de circa o jumătate de milion de euro, vizează amenajarea a până la 42 de module. „Înainte, în bazar funcționau cam 70 de comercianți, dar mulți dintre ei aveau mai multe mese. Încercăm să le oferim tuturor celor care au avut contract cu noi posibilitatea să vândă în condiții civilizate”, spune Serac.

Odată cu amenajarea aleii comerciale, va intra în refacere și zona verde din centrul Felixului. Amploarea lucrărilor va fi stabilită în funcție de alocările care vor fi făcute cu ocazia stabilirii bugetului stațiunii la sfârșitul acestui an.

Lacul Felix 

Lucrări de amenajare vor avea loc și la intrarea în stațiune dinspre Beiuș, unde Administrarea Bazinală de Apă Crișuri pregătește amenajarea unui lac de agrement de circa 16 hectare, lângă complexul President.

Investiția se ridică la circa 5 milioane lei, dintre care 2 milioane lei au fost alocați pentru exproprierea localnicilor care au fost împroprietăriți în anii ʼ90 cu teren pe fundul lacului. „Din 120, 86 de deținători de teren și-au încasat deja banii pentru despăgubire. Cel mai probabil, lucrările vor începe în vara anului viitor”, spune directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor.

Ele vor cuprinde, printre altele, refacerea gurii de evacuare și golirea de fund a barajului. „Ulterior lucrărilor, luciul de apă, care are potențial turistic, se va scoate la concesiune prin licitație”, zice Pásztor.

Luciul de apă ar putea schimba la față toată zona. „Un lac de agrement cu promenadă și piste pentru biciclete pe mal ar crește posibilitățile de petrecere a timpului liber”, spune directorul complexului President, Dumitru Fechete (foto). Treptat, stațiunea crește, se înfrumusețează și va face din nou valuri...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!