Desfăşurat în premieră la Oradea, pe unul dintre puţinele trasee din ţară omologate la nivel mondial de World Athletics, Campionatul Naţional de Alergare pe Şosea 5 km a reunit la start 67 de sportivi de la cluburi din întreaga ţară, care au venit să concureze pentru medalii şi titlul naţional la seniori, U23 şi U20, atât la feminin, cât şi la masculin, individual şi pe echipe.

Programat în prima parte a zilei de sâmbătă pe străzile din jurul Pieţei Unirii, evenimentul a început cu festivitatea de deschidere la care a fost prezentă şi Anişoara Stanciu Cuşmir, preşedintele Federaţiei Române de Atletism(foto, jos), fostă atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice din 1984, de la Los Angeles, la săritură în lungime. 

De asemenea, la premiere au fost prezenţi şi senatoarea Arina Moş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bihor, Petruţ Drăgan, inspectorul de educaţie  fizică şi sport din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Ramona Tăutu, precum şi profesorul Virgil Preda, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Atletism şi preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Atletism Bihor, care a şi fost premiat.

Managerul competiţiei a fost Karmen Chimerel, preşedintele CS Progrerss Oradea şi vicepreşedinte AJA Bihor, care, alături de Călin Laza, preşedintele ACS Bihorul Oradea, au fost principalii organizatori.

Primul start a fost al fetelor, care au parcurs cele patru ture de traseu, începând de la Sinagoga Neologă Sion, continuând către Primărie, apoi prin faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic înspre strada Traian Moşoiu, cu întoarcere către sinagogă la capătul Parcului 1 Decembrie.

Prima care a trecut linia de sosire a fost şi principala favorită, Mădălina Elena Sîrbu, de la CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc, cronometrată în timpul de 16:26 minute, fapt care i-a adus două medalii de aur la individual, la categoriile de vârstă senioare şi U23. Ea a fost urmată de Mihaela Maria Blaga, de la CSA Mica Romă, dublă medaliată şi ea cu argint, la senioare şi U23. La senioare şi U23 a treia a fost Alexandra Maria Hudea, de la CSS Mediaş şi CSM Bucureşti, care a cucerit bronzul la cele două categorii de vârstă, dar şi aurul la U20.

Pe locul II la categoria de vârstă U20 s-a situat Diana Verdeş (foto, jos) de la LPS Bihorul – CSM Craiova, devenind vicecampioană naţională la această categorie. 

Pe poziţia a III-a a încheiat la U20, Alexandra Maria Cristea, de la CS Unirea – LPS Alba Iulia.

La concurs a participat şi atleta orădeană Dorina Korozsi (foto, jos), triplă campioană naţională de masters la atletism care, însă, nu a reuşit să câştige un loc pe podium. 

Laviniu Chiş a cedat ritmul în ultimul tur

La masculin, orădean Laviniu Chiş (foto, jos), după ce a fost al doilea la capătul primelor trei ture de traseu, în final s-a clasat al VII-lea, cu timpul de 15:20 minute.

Şi la băieţi a câştigat principalul favorit, Dragoş Luca Pop, de la CSM Cluj Napoca, cel care este pregătit de tatăl său, Gabirel Pop, care l-a şi premiat la festivitatea de la final. Timpul învingătorului a fost de 14:25 minute. Cu acest rezultat, Dragoş a devenit campion naţional, atât la seniori, cât şi la U23, dar şi la U20.

La seniori, locul II a fost ocupat de Dorin Andrei Rusu de la CSM Deva, în timp ce al treilea a fost Lucian Florin Ştefan de la CSS Caransebeş, cel care a terminat al doilea atât la U20, cât şi la U23.

În fine, locul al treilea la U20 a revenit lui George David Cozma de la CSS Blaj, iar la U23 lui Raul Manuel Dan, de la CSU Poli Timişoara.

La sfârşit au fost premiate şi echipele, cu timpul cumulat de concurenţi. Astfel, la feminin U20 a câştigat LPS I.B. Soter Buzău, la U23, CSM Rărăul Câmpulung Moldovenesc, care s-a impus şi la senioare. Aici, pe locul III s-a clasat CSM Craiova, cu orădeanca Diana Verdeş în componenţă.

La echipe masculin, la seniori a câştigat CSM Cluj, urmată de CSM Craiova, care l-a avut în componenţă şi pe orădeanul Laviniu Chiş. La U23 cea mai bună echipă a băieţilor a fost CS Ştiinţa Bacău, iar la U20, LPS Botoşani.

Evenimentul a putut fi urmărit de publicul în direct, cu imagini de pe traseu, pe canalul oficial de YouTube al Federației Române de Atletism Oficial (FRA) și pe pagina de Facebook AJA Bihor.

La final, Anișoara Stanciu-Cușmir, președinta Consiliului Federal FRA, prezentă la Oradea pentru a susține evenimentul, s-a declarat mulţumită de organizare şi a precizat că dacă Oradea a dori să mai organizeze o astfel de competiţie, are mari şanse să primească organizarea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!