Deși amplasarea ei în Cetatea Oradea a fost programată inițial pentru anul 2022, statuia Sfântului Ladislau, realizată la comanda Episcopiei Romano-Catolice, va fi inaugurată în fortăreața orădeană abia în vara acestui an. 

Directoarea Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, Angela Lupșea, a anunțat marți că, printr-o procedură simplificată, se achiziționează lucrările de realizare a soclului statuii, procedura aflându-se în etapă finală.  

„În acest moment este în finalizare de procedură simplificată. Contractul cu executantul lucrărilor, Constructorul Sălard, va începe în luna martie a acestui an. Astfel, lucrările se preconizează să fie finalizate până în vară, moment în care atât Primăria Oradea, cât și Episcopia Romano-Catolică vor aduce la cunoștința dumneavoastră toate detaliile privind organizarea evenimentului dedicat amplasării acestei statui”, a spus Angela Lupșea într-o conferință de presă în care a prezentat bilanțul Fundației pe anul 2022.

Așadar, dezvelirea statuii ar putea avea loc la începutul verii. 

Pe portalul cu achizițiile publice e-licitatie.ro se arată că valoarea pusă în joc pentru realizarea soclului privind amplasarea statuii ecvestre a Sfântului Ladislau este de 305.000 de lei. Tot în sistemul de achiziții se poate observa că o primă procedură de atribuire a lucrărilor privind realizarea soclului a fost lansată în luna iulie a anului 2022, însă a fost ulterior anulată. Noua procedură a fost lansată la finalul lunii octombrie.

Așa cum BIHOREANUL a informat la acea vreme, episcopul romano-catolic Böcskei László și primarul Oradiei, Florin Birta, au anunțat în februarie 2022 că regele Ladislau se va întoarce în Cetatea orădeană. 

Realizată la comanda eparhiei, după un model creat de artistul Deák Árpád, statuia ecvestră are o înălţime de 5,3 metri şi a fost turnată în bronz. Statuia Sfântului Ladislau urmează să fie montată în partea vestică a curţii exterioare a Palatului Princiar (în partea stângă după intrarea prin poarta principală). Înfăţişat în postură de rege-sfânt, Ladislau I apare pe un cal, pe cap poartă o coroană, iar în mâna dreaptă ţine o bardă.

Episcopia romano-catolică de Oradea a strâns fondurile necesare realizării statuii, circa 260.000 euro, inclusiv prin donaţii de la persoane fizice, dar şi "cu susţinerea Fundaţiei Bethlen Gábor (n.r. din Ungaria), respectiv a Asociaţiei Varadinum şi a parohiilor noastre". Aceasta a fost turnată în bronz în atelierul Artcast din Zimandu Nou (județul Arad), unde a fost realizată şi statuia Regelui Ferdinand I, amplasată în Piaţa Unirii.

Sfântul Ladislau şi-a petrecut jumătate din viaţa sa (n-a împlinit 50 de ani) în reşedinţa sa din cetatea Bihariei. Nu departe de Crişul Repede, pe locul actualei cetăţi a Oradiei, Ladislau I a ctitorit prima catedrală în stil romanic de pe teritoriul oraşului de azi. Se pare că acest lucru s-a întâmplat în 1092. Pe vremea aceea, zona era una mlăştinoasă şi nelocuită. În timp, şi datorită sanctificării Regelui Ladislau I, cetatea din Oradea, extinsă de următorii episcopi, a devenit loc de pelerinaj şi un important loc cultural în această parte a Europei.

Pe de altă parte, potrivit Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice, statuia lui Mihai Viteazul, aflată momentan în conservare, va fi amplasată în piațeta care îi va purta numele (actuala Piațetă Emanuil Gojdu) în anul 2024. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!